Indien afslutter seks uger langt maratonvalg

I alt 900 millioner har kunnet stemme ved verdens største demokratiske valg i Indien

I alt 900 millioner har kunnet stemme ved verdens største demokratiske valg i Indien. Foto: Narinder Nanu/Ritzau Scanpix
I alt 900 millioner har kunnet stemme ved verdens største demokratiske valg i Indien. Foto: Narinder Nanu/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Spændingsfyldt maratonvalg i Indien, der er blevet holdt over syv runder siden 11. april, bliver søndag afsluttet med den syvende og sidste valgrunde.

Der var tidligt på dagen lange køer ved stemmelokalerne i de otte nordlige delstater, hvor verdens største demokratiske valg afsluttes.

I alt har 900 millioner indbyggere - fra Goas strande over slumkvartererne i Mumbai til klostrene i Ladakh i Himalaybjergene - kunnet stemme ved valget, der afsluttes søndag aften klokken 18.00 (klokken 14.30 dansk tid).

Stemmeoptællingen ventes afsluttet torsdag.

Forventer siddende regering bliver
Premierminister Narendra Modis konservative hindunationalistiske parti, BJP, står til at vinde valget, så den kan blive siddende i endnu fem år.

Under valgkampen her partiet spillet mest på personen Modi og understreget hans image som en "stærk mand", der blandt andet har handlet resolut i krisen med Pakistan omkring Kashmir.

Det indiske luftvåben har blandt andet foretaget bombninger af mål på den pakistanske side af grænsen i kampen mod muslimske oprørsgrupper i det omstridte Kashmir.

Oppositionen, som ledes af Kongresspartiet og dets leder, Rahul Gandhi, beskylder Modi for at skabe politisk splittelse og ødelægge landets økonomi.

Den 68-årige Modi og den 48-årige Gandhi har næsten dagligt råbt fornærmelser mod hinanden. Premierministeren kalder sin rival for "et fjols", mens Gandhi kalder Modi for "en tyv".

- Vi er vidner til endeløse mudderkastninger og bitre angreb frem og tilbage mellem de politiske partier. Der er fare for, at vi mister troen på demokratiet, siger den 60-årige Asit Banerjee, historielærer i Kolkata, som søndag stod i kø for at stemme.

Kritiserer Gandhis kampagne
I dagbladet Hindustan Times skriver den politiske kommentator Karan Thapar, at Modis kampagne har spillet mest på vælgernes "indre frygt og usikkerhed". Han kritiserer også Gandhis kampagne.

Gandhi har i sine udfald mod den siddende regering kritiseret Modi for at dække over påstået korruption - navnligt i forbindelse med køb af franske våben.

De kommende år ventes Indiens økonomi at vokse sig til verdens femte største. Men Modi-regeringen har ikke formået at skabe job til millioner af indere, som hver måned kommer ud på arbejdsmarkedet.

Samtidig med store økonomiske problemer har spændinger taget til i nogle områder, hvilket har ført til lynchninger af muslimer og af dalitter, som tilhører den laveste og fattigste kaste i landet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind