Indkøbslystne turister kan forvente endnu billigere pund

Brexit-uro vil sende det britisk pund længere ned, siger analytiker

Dramaet om briternes kommende farvel til EU har allerede sat sit tydelige spor i den britiske valuta, som styrtdykkede i omegnen af ti procent, umiddelbart efter valgresultatet stod klart i fredags.

Men pundet ryger formentligt endnu længere ned, vurderer global analysechef Thomas Harr fra Danske Bank.

- Vi tror, at pundet vil blive svækket yderligere over for euro og danske kroner. Vi tror, at den skal helt ned i omkring 8,75 kroner, siger han om pundet, der ifølge Nationalbanken nu koster 9,21 kroner for et pund.

- For den enkelte dansker er den helt oplagte effekt, at det bliver billigere at rejse til England, og det bliver billigere at købe engelske varer, siger Thomas Harr, der samtidig uddyber, at kursfaldet kan have en negativ effekt for danske virksomheder.

- Den omvendte effekt er, at engelske varer på kort sigt set fra makroøkonomisk perspektiv får en konkurrencefordel, fordi det simpelthen bliver billigere at sælge deres varer i Europa, siger han.

Også Jyske Bank forventer, at pundet vil falde yderligere, ligesom Dansk Erhverv i en analyse forudser svækket pund.

Pundets kraftige fald på den korte bane skyldes ifølge Thomas Harr risiko for recession i britisk økonomi og faldende renter og den politiske usikkerhed om en fremtidig handelsaftale med Europa.

- Men under den globale finanskrise lå pundet endnu lavere, så det er ikke, fordi det er et historisk lavt niveau, siger Thomas Harr.

I slutningen af 2008 kostede et pund helt ned i omegnen af 7,60 kroner.

For bare et år siden kostede den britiske valuta derimod næsten 10,50 kroner for et pund.

En af bekymringerne for dansk erhvervsliv er netop, at pundet skal falde. Det gør det dyrere for briterne at købe danske varer og vil dermed lægge en dæmper på, hvor mange varer der kan sælges til det vigtige eksportmarked.

60 kommentarer
Vis kommentarer