Indrømmer: Var med på omstridt opkald med Trump

Whistleblower henvendte sig tidligt til kongresmedlem om Trumps omstridte samtale med Ukraines præsident

Foto: Ritza Scanpix.
Foto: Ritza Scanpix.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har onsdag indrømmet, at han var med på en omstridt telefonsamtale, som præsident Donald Trump førte med sin ukrainske modpart, Volodimir Zelenskij.

Samtalen har udløst forsøg på at få stillet Trump for en rigsret. I samtalen skulle han have lagt pres på Ukraines leder for at grave snavs frem om demokraten Joe Biden og dennes søn Hunter Biden.

- Jeg var med på telefonen, siger Pompeo.

Ifølge Pompeo var telefonopkaldet et led i den almindelige amerikanske politik over for Ukraine. Det omhandlede blandt andet også "den russiske trussel", kamp mod korruption i regeringen og den ukrainske økonomi.

Trumps telefonsamtale med Zelenskij kom, kort efter at han havde givet ordre til, at næsten 499 millioner dollar i amerikansk hjælp til Ukraine skulle indefryses.

Arkivfoto. Foto: Ritzau Scanpix / ERIN SCOTT Politik Trump raser: 'Det er et kup!'

Den opsigtsvækkende sag er blevet udløst af en whistleblower i USA's efterretningstjeneste. Den pågældende person har underrettet CIA's topadvokat om telefonsamtalen mellem Trump og Ukraines præsident.

The New York Times skriver onsdag, at whistlebloweren desuden skulle have fortalt om sin bekymring til en assistent i Kongressen. Denne gik videre med sagen til Adam Schiff. Schiff er formand for Repræsentanternes Hus' efterretningsudvalg.

Han leder nu den efterforskning, som undersøger, om der er grundlag for en rigsretssag mod Trump.

Præsidenten vil have demokraten Adam Schiff, der er formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, anholdt for landsforræderi. Foto: Leah Millis/Ritzau Scanpix Politik Trump raser mod demokrat: Han skal anholdes for landsforræderi

The New York Times skriver, at whistlebloweren tog kontakt til Schiffs assistent, fordi han var bekymret for, hvordan hans beskyldninger blev behandlet af CIA.

Trump harcelerer onsdag på ny mod Demokraternes forsøg på at få en rigsretssag indledt mod ham.

Præsidenten bruger hårde ord. Han mener, at der er tale om "et kup". Han kalder Schiff "et udskud", som burde anholdes for "forræderi".

Overblik: Kontrakt til Ukraine skaber problemer for Trump

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil mødes personligt med den whistleblower, der har slået alarm over hans kommunikation med den ukrainske præsident.

På Twitter skriver Trump, at han mener, at han har krav på at få lov til at konfrontere sin "anklager".

Få et overblik over sagens forløb her:

2014:

* Bidens søn bliver i 2014 bestyrelsesmedlem i et ukrainsk energiselskab. Selskabet er involveret i en skattesag i Ukraine, men der er ingen oplysninger om, at Hunter Biden er en del af sagen.

2019:

* 18. juli: Trump giver ifølge amerikanske medier ordre om at tilbageholde næsten 400 millioner dollar i militærhjælp til Ukraine.

* 25. juli: Trump taler med Ukraines præsident i et 30 minutter langt telefonopkald.

I september kan avisen The Wall Street Journal beskrive, at Trump i opkaldet har forsøgt at presse præsident Volodimir Zelenskij til at undersøge Hunter Bidens forretningsforbindelser til et ukrainsk energikonsortium.

* 12. august: En whistleblower indgiver i den amerikanske efterretningstjeneste en klage til generalinspektøren for efterretningstjenesterne. Af klagen fremgår det, at Trump har haft en telefonsamtale med en "udenlandsk statsleder", og at opkaldet har vakt bekymring.

* 11. september: Militærbistanden bliver givet til Ukraine.

* 24. september: Trump bekræfter, at han har tilbageholdt bistanden til Ukraine. I flere interviews benægter han, at bistanden blev tilbageholdt for at presse Ukraine.

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, erklærer, at man vil påbegynde en rigsretsproces mod den amerikanske præsident.

* 25. september: Et fem sider langt dokument med en udskrift fra telefonsamtalen mellem Trump og Zelenskij offentliggøres af Det Hvide Hus. Bistandspengene nævnes ikke i det offentliggjorte udskrift.

Heraf fremgår det blandt andet, at Trump siger:

- Der er en masse snak om Bidens søn - at Biden stoppede anklagemyndigheden, og at mange mennesker ønsker at finde ud af det, så alt, hvad du kan udrette sammen med justitsministeren, vil være fint.

- Biden gik rundt og pralede med, at han stoppede forfølgelsen af anklagerne, så hvis du kan se på det ... Det lyder forfærdeligt i mine ører.

* 26. september: Whistleblower-indberetningen bliver offentliggjort af Kongressen. I indberetningen skriver whistlebloweren blandt andet:

- Jeg har modtaget oplysninger fra adskillige regeringsembedsmænd, om at USA's præsident bruger sit embedes magt til at søge et fremmed lands indblanding i det amerikanske valg i 2020.

- I dagene efter telefonsamtalen erfarede jeg fra adskillige embedsmænd, at højtstående embedsmænd i Det Hvide Hus havde grebet ind for at "lukke ned for" alle optegnelser om telefonsamtalen.

* 27. september: Et udvalg under Repræsentanternes Hus stævner USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, for at få ham til at udlevere dokumenter vedrørende kontakt til den ukrainske regering.

* 28. september: Donald Trump kalder Ukraine-sagen for "det største svindelnummer i amerikansk politiks historie".

* 29. september: Donald Trump skriver på Twitter, at han vil mødes personligt med whistlebloweren. Han understreger, at han mener, at han har krav på at få lov til at konfrontere sin "anklager".

Samme dag rapporterer den amerikanske tv-station CBS, at whistlebloweren i øjeblikket er under føderal beskyttelse, da vedkommende frygter for sin sikkerhed

Kilder: BBC, The Wall Street Journal, Det Hvide Hus, CBS, Ritzau

113 kommentarer
Vis kommentarer