Ingen danskere vil blive berørt af USA's indrejseforbud

Ingen danske statsborgere vil blive nægtet indrejse i USA, har den amerikanske ambassade oplyst

Foto: AP/Steve Helber
Foto: AP/Steve Helber

Ingen danskere med dobbelt statsborgerskab bliver berørt af USA's midlertidige indrejseforbud. Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til Ritzau.

Indrejseforbuddet er på 90 dage for borgere fra syv lande, hvor befolkningen overvejende er muslimsk. Søndag blev det meddelt, at forbuddet også omfattede folk med dobbelt statsborgerskab i et af de syv lande.

Men tirsdag oplyser udenrigsministeren, at det altså ikke gælder danskere med dobbelt statsborgerskab til et af de syv lande på listen.

- Vi har fået besked fra den amerikanske ambassade, at danskere med dobbelt statsborgerskab ikke bliver berørt, siger Anders Samuelsen, der er på besøg i Ukraine i disse dage.

- Vi har modtaget beskeden fra den amerikanske ambassade, og derfor må vi regne med, at det effektueres med det samme, tilføjer ministeren.

Storbritannien er ifølge det britiske udenrigsministerium heller ikke omfattet af indrejseforbuddet. Det betyder, at briter med dobbelt statsborgerskab også kan rejse til USA.

Hvor mange andre lande, der er undtaget fra indrejseforbuddet, er uvist.

- Vi har haft folk i marken i London for at finde ud af, hvad briterne havde fundet ud af. Og selvfølgelig også i Washington. Og nu har vi en afklaring, siger Anders Samuelsen.

- Dermed skulle vi være i en situation nu, hvor danske statsborgere ikke bliver berørt af situationen. Det er det, vi har ønsket at få en afklaring på.

Anders Samuelsen har tidligere kaldt indrejseforbuddet for "uklogt". Og tidligere tirsdag kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det "et upræcist instrument" i forhold til formålet med at bekæmpe terror.

Enhedslisten har indkaldt Folketinget til en hasteforespørgsel for at fordømme indrejseforbuddet og andre tiltag fra den nye amerikanske præsident, Donald Trump.

Det drejer sig om landene Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

OVERBLIK: Det ved vi om Trumps indrejseforbud

Præsident Donald Trumps dekret om et indrejseforbud i USA har fået kritik fra mange sider, siden han fredag satte sin underskrift på papiret.

Der har været forvirring om, hvorvidt forbuddet også berørte danskere med dobbelt statsborgerskab, men det er der tirsdag kommet klarhed over. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) oplyser således, at ingen danskere med dobbelt statsborgerskab bliver ramt af indrejseforbuddet.

* Formålet med Trumps dekret er at holde "radikale, islamistiske terrorister" ude af landet.

* I 90 dage - frem til at nye regler er på plads - vil der ikke blive udstedt nye visa til borgere fra syv lande, der ifølge Trump giver grund til bekymring for "terror".

* Det drejer sig om landene Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

* Syriske statsborgere vil ikke længere kunne få visum til USA, og syriske flygtninge vil blive udelukket fra landet. Dette gælder på ubestemt tid, eller indtil Trump vurderer, at kontrollen er blevet så god, at potentielle terrorister ikke kan udnytte svagheder i systemet.

* USA's program for bosættelse af flygtninge bliver indstillet i op til 120 dage, indtil nye regler for at vurdere og kontrollere flygtninge er kommet på plads.

* Antallet af flygtninge, som USA vil tage imod i indeværende budgetår, bliver skåret ned til 50.000. Det er mere end en halvering af Barack Obamas grænse på 110.000.

* Ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bliver ingen danskere med dobbelt statsborgerskab ramt af indrejseforbuddet.

* Også Storbritannien har ifølge det britiske udenrigsministerium fået lovning på, at forbuddet ikke gælder britiske borgere med dobbelt statsborgerskab i et af de syv lande.

* Parlamentet i Irak har stemt for et forslag om at opfordre landets regering til at gengælde USA's indrejseforbud.

* I Iran har regeringen også varslet et indrejseforbud for amerikanere.

Kilder: AP, NTB, Reuters, AFP, Danmarks Statistik og Ritzau.