Ingen fremskridt i Brexit-forhandlinger

Storbritannien og EU kan fortsat ikke blive enige om aftale for det fremtidige forhold, siger forhandlere

EU's chefforhandler i forhandlingerne med Storbritannien om fremtiden, Michel Barnier, er skuffet over, at der stadig ikke er fremskridt i forhandlinger mellem parterne efter fjerde runde. Foto: Yves Herman/Reuters
EU's chefforhandler i forhandlingerne med Storbritannien om fremtiden, Michel Barnier, er skuffet over, at der stadig ikke er fremskridt i forhandlinger mellem parterne efter fjerde runde. Foto: Yves Herman/Reuters

Der er stadig ikke sket fremskridt i forhandlingerne om fremtiden mellem EU og Storbritannien efter fjerde forhandlingsrunde.

Det siger Michel Barnier, som er EU's chefforhandler, på en pressekonference fredag.

- Vores mangel på fremskridt skyldes ikke vores metode, men substansen. Jeg er EU's forhandler, og det er mit ansvar at fortælle sandheden. Og sandheden er, at der ikke har været nogen væsentlige fremskridt i denne uge.

- Vi kan ikke fortsætte sådan her for evigt, siger han.

Denne forhandlingsrunde er den sidste, før deadline om at forlænge overgangsperioden efter brexit nærmer sig 30. juni.

Det er især spørgsmål om fiskeri, regler for statsstøtte og konkurrencevilkår, som splitter parterne.

Det er afgørende problematikker for EU, men der er ikke sket fremskridt på nogen af punkterne, siger Barnier fredag.

Det samme har han sagt på pressekonferencer efter de forrige forhandlingsrunder.

Første forhandlingsrunde blev indledt i Bruxelles 2. marts. Herefter skulle forhandlingerne skiftevis være i Bruxelles og London.

Men på grund af coronapandemien blev de fysiske møder afløst af videokonference.

Og nu er der behov for, at partnere mødes fysisk, hvis der skal ske fremskridt, mener Storbritanniens chefforhandler, David Frost.

- Fremskridtet er fortsat begrænset, men vores samtaler har været positive i tonen. Men vi er tæt på at nå grænsen for, hvad vi kan opnå gennem dette format (videokonferencen red.).

- Hvis vi skal opnå fremskridt, er det klart, at vi skal intensivere og accelerere vores arbejde. For vores vedkommende er vi villige til at arbejde hårdt for at se, om i det mindste konturerne af en afbalanceret aftale, som dækker alle spørgsmål, snart kan nås, siger Frost.

Storbritannien forlod officielt EU 31. januar med en overgangsperiode til årets udgang, hvor landet stadig følger EU's regler.

Den overgangsperiode kan forlænges, men det skal senest gøres 30. juni. Storbritannien står dog fast på, at det ikke kommer til at ske.

Barnier understreger fredag, at EU gerne vil være med til at forlænge perioden med op til to år.

I slutningen af juni er der et møde mellem den britiske premierminister, Boris Johnson, EU-præsident, Charles Michel, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Her skal parterne vurdere fremskridt i forhandlingerne. Datoen er endnu ikke fastsat.