Interpol kræver svar fra Kina om forsvundet topchef

Kone og børn til forsvundet Interpol-præsident er efter trusler sat under politibeskyttelse i Frankrig, skriver medie

Ifølge Ritzau er Kina fortsat tavs om Interpol-chefen Meng Hongweis mystiske forsvinden (Video: AP)
Følg Politik

Interpol har lørdag rettet officiel henvendelse til de kinesiske myndigheder, hvor man kræver oplysninger om den forsvundne Interpol-præsident Meng Hongwei. Han blev ifølge flere internationale medier anholdt, da han i sidste uge landede i sit hjemland Kina.

Det skriver Interpol på Twitter.

’Interpols Generalsekretariat ser frem til en officiel redegørelse fra de kinesiske myndigheder, der kan give svar på bekymringerne om præsidentens velbefindende, skriver Interpol. Afsenderen er politi-organisationens generalsekretær og øverste operationelle leder, Jürgen Stock.

Den mystiske forsvinden kom frem fredag, fordi Meng Hongweis kone torsdag aften meldte til det franske politi, at hun ikke har hørt fra sin mand i ti dage.

Interpol-topchef forsvundet: Nu afslører medie foruroligende nyt

Interpols hovedkvarter ligger i franske Lyon, og politiet i byen oplyser, at man har indledt en efterforskning.

Siden 2004 har Meng Hongwei været viceminister i ministeriet for offentlig sikkerhed, der styrer det kinesiske politi. Denne titel har han stadig ifølge ministeriets hjemmeside - selvom han i 2016 blev valgt som præsident for Interpol, skriver det Hong Kong-baserede medie ’South China Morning Post’.

Ifølge South China Morning Post blev 64-årige Meng, som er den første kinesiske leder af Interpol, tilbageholdt af repræsentanter for landets disciplinære kommission ved hans ankomst til Beijing - er angiveligt nu genstand for en efterforskning af de kinesiske myndigheder.

I Frankrig rapporterer landets indenrigsministerium, at der er rettet ikke nærmere specificerede trusler mod Meng Hongweis hustru. Hun er nu sammen med parrets børn sat under politibeskyttelse, skriver South China Morning Post.

Ifølge Ritzau er Kina fortsat tavs om Interpol-chefen Meng Hongweis mystiske forsvinden.

Hans forsvinden har ført til spekulationer om, at Meng, der altså også har rang som vicesikkerhedsminister i Kinas ministerium for offentlig sikkerhed, er blevet anholdt som led i en omfattende kampagne mod korruption.

En national overvågningskommission har vide beføjelser til at foretage undersøgelser af embedsmænd og personer, der arbejder for regeringen.

Hvis der er tale om sager, der vedrører landets sikkerhed, eller hvor der er særlige hensyn at tage til efterforskning af sager, får pårørende ingen meddelelser om, hvad der sker med deres slægtninge.

Ifølge AP har Meng Hongwei gennem sine forskellige stillinger været i tæt kontakt med den tidligere chef for sikkerhedsstyrkerne i Kina Zhou Yongkang.

I forbindelse med præsident Xi Jinpings kampagne mod korruption blev Zhou Yongkang idømt fængsel på livstid.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby