Iowa-vælgere: Derfor støtter vi Trump

- Donald Trump siger tingene lige ud, siger Iowa-vælger til Ekstra Bladet

Ikke alle er glade for Donald Trump. Her bliver han afbrudt i sin tale for veteraner med råben 'Trump elsker krig' Video: AP
Følg Politik

COUNSIL BLUFFS, IOWA (Ekstra Bladet): Han kan være grov, fræk og hamrende politisk ukorrekt.

Men det er både befriende og tiltrængt, fortæller Donald Trump-tilhængere, som deltager i et valgmøde med den republikanske rigmand i Iowa søndag eftermiddag lokal tid.

- Han har selvtillid. Han er modig. Han siger tingene lige ud. Han er ikke en typisk politiker, der vil sige hvad som helst for at blive valgt, siger Angela, der overvejer at stemme på Trump mandag, når det amerikanske primærvalg skydes i gang.

Angela og veninden Sherry overvejer at stemme på Donald Trump, når indbyggerne i staten Iowa mandag går til stemmeurnerne. (Foto: Mikkel Selin)
Angela og veninden Sherry overvejer at stemme på Donald Trump, når indbyggerne i staten Iowa mandag går til stemmeurnerne. (Foto: Mikkel Selin)

Trump har konen Melania på scenen. (Foto: AP)
Trump har konen Melania på scenen. (Foto: AP)

Donald Trump, der er blevet milliardær ved at bygge hoteller og golfbaner, har aldrig været valgt til et offentligt embede, men det er kun en styrke, lyder det.

- Vi har ikke brug for flere karrierepolitikere. Det var aldrig meningen med vores demokrati, at folk skulle være politikere hele deres liv, siger Ken Briscoe til Ekstra Bladet og tilføjer.

- Og lad os så se at få bygget den mur, siger han med henvisning til Trumps løfte om at stoppe den illegale indvandring fra Mexico ved at opføre en mur langs grænsen.

Jim Cooper mener, at Donald Trump kan bremse amerikanske virksomheders udflytning af jobs til Mexico og andre steder. (Foto: Mikkel Selin)
Jim Cooper mener, at Donald Trump kan bremse amerikanske virksomheders udflytning af jobs til Mexico og andre steder. (Foto: Mikkel Selin)
 

Jim Cooper, der før har stemt både på demokrater og republikanere, mener, at Donald Trumps ligefremme stil vil sende rystelser gennem regeringsbyen.

- Han kan sætte skik på Washington. Det har vi hårdt brug for. Politikerne har fuldstændig glemt os, der bor langt væk fra de store byer, siger Jim Cooper til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at han er bekymret over, at amerikanske virksomheder flytter arbejdspladser til udlandet uden nogen griber ind.

- Jeg tilhører middelklassen, og vores arbejdspladser forsvinder bare. Senest har Maytag (hvidevareproducent, red.) flyttet sin produktion til Mexico, og vi mister over 1000 arbejdspladser, siger han.

Trumps første valg: Derfor er mandag så vigtig

Han mener, at Donald Trump er den rette mand til at bremse den udvikling.

- Han er forretningsmand. Han kan se, at det er en dårlig forretning for Amerika at sige farvel til arbejdspladser. Han vil sørge for, at virksomheder, der flytter jobs ud af landet, kommer til at betale for det, siger Jim Cooper.

Racistisk og sexistisk
Det er dog ikke alle, der er vilde med Donald Trump. En håndfuld demonstranter har taget opstilling foran valgmødet med skilte, der advarer mod den republikanske rigmand.

- Han er racistisk og sexistisk. Hvis du ikke frygter Donald Trump, har du ikke lyttet efter. Han vil være en katastrofe for alle, som ikke er hvide mænd, siger Abby Pettengill til Ekstra Bladet.

Jack Murred, Dylan Wade og Abby Pettengill demonstrerer mod Donald Trump foran vælgermødet i Council Bluffs, Iowa. (Foto: Mikkel Selin)
Jack Murred, Dylan Wade og Abby Pettengill demonstrerer mod Donald Trump foran vælgermødet i Council Bluffs, Iowa. (Foto: Mikkel Selin)

Det amerikanske primærvalg

Nu skydes det amerikanske primærvalg i gang med en afstemning i delstaten Iowa. I de følgende måneder vil vælgere i de resterende 49 amerikanske delstater stemme på deres foretrukne kandidater.

De to kandidater fra henholdsvis demokraterne og republikanerne, der modtager flest stemmer (som omsættes til delegerede), skal til november dyste om det amerikanske præsidentembede.

I Iowa stemmes der ved såkaldte caucus - afstemningsmøder i forsamlingshuse, skoler og kirker, hvor man med sin fysiske tilstedeværelse kan støtte en kandidat.

Det første rigtige primærvalg er i staten New Hampshire. Primærvalg er hemmelige afstemninger.

Trods en række kontroversielle udtalelser om blandt andre mexicanere og muslimer har Donald Trump ført i de republikanske meningsmålinger, siden han i sommer meddelte, at han stillede op som præsidentkandidat.

Kristne vælgere
Afstemningen i Iowa er dog svær for Donald Trump, da over halvdelen af de republikanske vælgere betegner sig selv som stærkt kristne, såkaldte evangelister - og Trump har aldrig markedsført sig som kristen.

Men et døgn før afstemningen topper han fortsat meningsmålingerne.

En anset måling fra lokalavisen Des Moines Register og nyhedsbureauet Bloomberg viser, at Donald Trump fastholder et lille forspring ned til konkurrenterne.

Han får ifølge målingen 28 procent af stemmerne, mens Texas-senator Ted Cruz er nummer to med 23 procent. Cruz har sat sig solidt på de religiøse stemmer i delstaten.

På tredjepladsen følger Florida-senator Marco Rubio med 15 procent. Kun to procent foretrækker Jeb Bush, tidligere guvernør i Florida og bror til den tidligere præsident George W. Bush.

Mens de republikanske partimedlemmer i Iowa har et dusin kandidater at vælge imellem, så omfatter demokraternes felt kun tre personer.

Ifølge målingen fra Des Moines Register/Bloomberg står Hillary Clinton til 45 procent og Bernie Sanders til 42 procent.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter