Iran kræver supertanker frigivet øjeblikkeligt i Gibraltar

Britisk flåde stopper olietanker og henviser til EU. Men spansk minister siger, at anmodning kom fra USA

Iran kræver, at en olietanker, der er opbragt ud for Gibraltar af britiske flådeskibe, 'frigives øjeblikkeligt'.

Skibet var ifølge de lokale myndigheder i Gibraltar på vej til Syrien med råolie i strid med EU's sanktioner.

Den britiske ambassadør i Irans hovedstad, Teheran, har været kaldt til det iranske udenrigsministerium. Her modtog han en formel protest.

En højtplaceret embedsmand i det iranske ministerium 'opfordrede til den øjeblikkelige frigivelse af olietankeren, eftersom den er blevet opbragt på anmodning fra USA ifølge de oplysninger, der i øjeblikket er tilgængelige'.

Tilbageholdelsen af den 330 meter lange supertanker 'Grace 1' tidligt torsdag kommer på et kritisk tidspunkt i forholdet mellem Iran og EU.

EU er meget opsat på at bevare atomaftalen med Iran, som USA trak sig ud af sidste år. Men europæerne er meget bekymrede for den seneste reaktion fra Iran.

Regeringen i Teheran har meddelt, at den ikke længere er bundet af flere elementer i atomaftalen.

- Vi har grund til at tro, at 'Grace 1' fragtede lasten af råolie til raffinaderiet Banyas i Syrien. Det raffinaderi ejes af en enhed, der er underlagt EU's sanktioner i Syrien, sagde Gibraltars chefminister, Fabian Picardo, torsdag.

Men flere oplysninger tyder på, at det ikke så meget var EU, som det var USA, der bad briterne om at stoppe det iranske skib.

Den spanske udenrigsminister og formentlig kommende udenrigspolitiske chef i EU, Josep Borrell Fontelles, siger ifølge BBC, at USA krævede skibet stoppet.

USA har efter bruddet med atomaftalen genindført skrappe sanktioner over for Iran. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

- Strålende nyhed: Storbritannien tilbageholder supertankeren 'Grace 1' ladet med iransk olie til Syrien i strid med EU's sanktioner, skriver USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, på det sociale medie Twitter.

Han regnes som arkitekten bag USA's sanktioner mod Iran.

Tankeren blev opbragt fire kilometer syd for Gibraltar i et farvand, som briterne anser for deres eget. Men det anfægtes af Spanien, der anser den britiske sydspids af Spanien for dets eget territorium.

103 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere