Irans folkevalgte mister ret til at blokere atomaftale

En endelig aftale om Irans atomprogram skal falde på plads inden udgangen af juni.

Irans nationalforsamling begrænsede søndag sin egen mulighed for at lægge hindringer i vejen for en atomaftale med det internationale samfund.

Dermed fjernede de iranske folkevalgte en mulig trussel mod den aftale, som Irans regering er i gang med at forhandle på plads med internationale stormagter.

Et lovforslag, der blev fremlagt onsdag, og som ville have indført strenge betingelser for at godtage aftalen, truede med at komplicere forhandlingerne kort før deadline 30. juni.

Men vigtige tilføjelser til forslaget blev vedtaget søndag, og det flytter nu den formelle myndighed til at godkende aftalen fra de folkevalgte til Irans nationale sikkerhedsråd.

Rådet består af ministre, militære chefer og enkelte medlemmer, der er håndplukket af ayatollah Ali Khamenei, der får det sidste ord. Rådet ledes af præsident Hassan Rouhani, der er stærk fortaler for en aftale.

Den såkaldte P5+1-gruppe, som består af Kina, Frankrig, Rusland, USA, Storbritannien samt Tyskland, blev i april enig om skitserne til en aftale med Iran.

I USA har Kongressen imod præsident Barack Obamas vilje vedtaget, at den får mulighed for at gennemgå en eventuel aftale med Iran.

Blandt de resterende knaster er blandt andet Vestens mulighed for at foretage inspektioner af Irans atomfaciliteter. Iranske embedsmænd vil ikke give adgang til militærområder, og søndagens politiske aftale nægter således også adgang ud over "traditionelt tilsyn" af atomfaciliteterne.

Iran insisterer på, at landets atomprogram udelukkende har fredelige formål, mens vestlige stormagter frygter, at iranerne vil producere atomvåben.

6 kommentarer
Vis kommentarer