Islands ny statsminister: Lover nyvalg

Landbrugsminister Sigurdur Johannsson overtager posten, efter Sigmundur Gunnlaugsson er presset fra magten

Islands nye statsminister Sigurdur Johannsson. (Foto: AP)
Islands nye statsminister Sigurdur Johannsson. (Foto: AP)

Efter flere dages kaos i Island synes de politiske brikker nu at være faldet på plads på den nordatlantiske vulkanø.

Onsdag aften er der ifølge flere islandske og internationale medier opnået enighed om, at den borgerlige koalitionsregeringen fortsætter, men med en ny statsminister.

I stedet for Sigmundur David Gunnlaugsson bliver fiskeri- og landbrugsminister Sigurdur Ingi Johannsson, 53 år, ny statsminister. Begge er de fra Framsóknarflokkurin (Fremskridstpartiet, red.).

Det skriver Morgunbladit på sin hjemmeside.

Endelig er der enighed om at udskrive parlamentsvalg før tid. Det skal holdes engang i efteråret, oplyser den nye statsminister til journalister i Reykjavik.

- Vi forventer at holde valg dette efterår, siger Sigurdur Ingi Johannsson ifølge AFP.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Demonstranter kræver statsminister Gunnlaugssons afgang. (Foto: AP) Samfund Islandsk parlamentsbygning overdænget med skyr

Det bekræftes af lederen af oppositionspartiet Píratar (Piratpartiet, red.), Birgitta Jonsdottir ifølge Reuters.

Píratar har i den seneste tid fået stor medvind blandt den islandske befolkning, og partiet fører lige nu i meningsmålingerne.

Tidligere onsdag kom det frem, at regeringspartierne, Framsóknarflokkurin og Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstændighedspartiet, red.), havde besluttet at fortsætte samarbejdet.

Islands regering har været i krise siden Sigmundur David Gunnlaugssons navn er dukket op i de lækkede såkaldte Panama-papirer.

Artiklen forsætter under videoen

Her forlader den islandske statsminister interview efter, at journalister konfronterer ham med anklager om skattesnyd. (Video: Swedish Public Broadcaster (SVT), International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) and Süddeutsche Zeitung)

Papirerne viser, at han - ligesom mange andre - skulle have haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skatteunddragelse.

Presset på Sigmundur David Gunnlaugsson har været enormt. Over 22.000 mennesker var tirsdag aften samlet foran det islandske parlament, Altinget, i Reykjavik for at kræve statsministerens afgang.

Siden har det både forlydt, at han ville gå af, men også, at han agtede at blive på posten.

Islands statminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, nægter at gå af, selvom både befolkningen og oppositionen råder ham til det. Foto: Gian Ehrenzeller Samfund Skattelæk: Islands statsminister nægter at trække sig

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

8 kommentarer
Vis kommentarer