Italien: Mere end 15 millioner sættes i karantæne

Italien lukker ned for Milano, Venedig og meget af den nordlige del af landet for at inddæmme virusspredning

To turister fra Argentina besøgte tidligere på ugen Piazza Duomo i Milano, hvor der er langt mellem turisterne. Foto: Piero Cruciatti/Ritzau Scanpix
To turister fra Argentina besøgte tidligere på ugen Piazza Duomo i Milano, hvor der er langt mellem turisterne. Foto: Piero Cruciatti/Ritzau Scanpix

Lombardiet og flere andre regioner i det nordlige Italien vil blive lukket ned i kampen for at inddæmme det smitsomme coronavirus frem til 3. april.

Flere end 15 millioner italienere sættes således i karantæne. Det svarer til en fjerdedel af Italiens befolkning.

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, har natten til søndag underskrevet et dekret med de nye tiltag. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Italien tager dermed de hidtil drastiske tiltag, der er set uden for Kina, for at begrænse smittespredningen. Det skriver The New York Times.

Nedlukningen gælder blandt andet hele regionen Lombardiet, hvor der alene bor over ti millioner indbyggere. Nedlukningen vil ramme byer som Milano og Venedig.

Det er dog ikke kun områderne, der sættes i karantæne, der rammes af nye tiltag.

Biografer, teatre og museer vil blive lukket i hele landet. Det oplyser regeringen ifølge AFP.

Ligeledes lukkes skoler, natklubber og kasinoer i hele landet frem til 3. april.

Premierministeren betegner de nye tiltag for 'meget skrappe', men nødvendige, skriver The New York Times.

Han tilføjer, at befolkningen nu vil være 'forpligtede' til at undgå at bevæge sig 'ind og ud i territorierne og også inden for' de nedlukkede områder.

Enhver rejse vil kræve en særlig tilladelse af hensyn til sundhed eller arbejde.

- Dette er et øjeblik for egen ansvarlighed, siger han ifølge The New York Times.

Italien er det land, der er hårdest ramt af virusset i Europa. Her er i alt 5883 personer konstateret smittet, hvoraf 589 er erklæret raske igen.

Coronavirusset har kostet 233 personer livet i landet. Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Det kom lørdag aften frem, at den italienske regering arbejdede på et dekret i forhold til landets indsats mod virusset. Det skrev nyhedsbureauet Reuters.

Her fremgik det, at Italien ville bede folk undgå ind- og udrejse af Lombardiet og 11 provinser i andre regioner, der er ramt af coronavirus.

Derudover vil al orlov og ferie for de ansatte i sundhedssektoren blive inddraget, fremgik det af udkastet til dekretet.

Hidtil har det kun været nogle begrænsede områder i det nordlige Italien, der er underlagt karantæne. De er kendt som 'røde zoner'.

De nye tiltag er en markant udvidelse af de eksisterende tiltag.

Italien annoncerede fredag en plan om at styrke sundhedsvæsnet med op mod 20.000 ansatte. Det skal blandt andet ske ved at indkalde pensionerede læger og sygeplejersker.

Nord for den italienske grænse meldte Frankrig lørdag om næsten en tredobling i antallet af smittede i løbet af et døgn, fra 336 til 949.

Antallet af dødsofre i Frankrig er steget fra 11 til 16. De fleste af dem var ældre mennesker over 70 år.