Italiens lokalvalg tegner skidt for premierminister Renzi

Det EU-skeptiske miljøparti Movimento Cinque Stelle, M5S, står til at vinde borgmesterposten i Rom.

Her ses Matteo Renzi i håndtryk med Ruslands præsident Putin ved en tidligere lejlighed. Foto: AP/Sergei Karpukhin, pool
Her ses Matteo Renzi i håndtryk med Ruslands præsident Putin ved en tidligere lejlighed. Foto: AP/Sergei Karpukhin, pool

Søndag går italienerne til stemmeurnerne for at tage stilling til, hvem der skal lede kommunalbestyrelserne i støvlelandet de kommende år. Valget bliver fulgt op af en anden valgrunde 19. juni.

Valget bliver af iagttagere set som en stor udfordring for Italiens siddende premierminister, Matteo Renzi, hvis centrumvenstreparti, PD, står til at miste indflydelse i de største byer.

Mediernes primære fokus er ifølge nyhedsbureauet AFP på de større italienske byer som Bologna, Napoli, Torino, Milano og hovedstaden Rom.

I sidstnævnte er borgmestervalget særligt spændende, fordi det hurtigt voksende, antiautoritære parti Movimento Cinque Stelle, M5S, står til at vinde valget.

Rom har været uden borgmester siden oktober, hvor Ignazio Marino, der er medlem af Renzis parti, blev tvunget til at gå af efter en bilags- og udgiftsskandale.

Skandaler koster
Ydermere har byens politiske system været infiltreret af en mafiaorganisation, som en anden tidligere borgmester Gianni Alemanno er anklaget for at være involveret i.

Det er skandaler som disse, der har givet M5S vind i sejlene. Partiets borgmesterkandidat i Rom, Virginia Raggi, står inden valget søndag til 30 procent af stemmerne ifølge AFP. PD's kandidat, Roberto Giachetti, ligger til 24 procent.

Vinder Raggi også det endelige valg 19. juni, er hun den første kvindelige borgmester i Rom.

Også i Milano ser PD's kandidat ud til at lide et nederlag, og det er dårligt nyt for premierminister Renzi, der kun er fire måneder fra en skæbnesvanger folkeafstemning om at ændre den italienske forfatning.

Renzi forsøger at nedtone betydningen af de lokale valg, måske fordi hans parti står til at tabe.

- Kommunalvalgene handler om borgmestre, hvis job det er at reparere gaderne, ikke at reparere regeringen eller landet, siger Renzi ifølge AFP.