Italiensk afstemning kan sende regeringen til tælling

En forfatningsreform i Italien har udviklet sig til en skygge-afstemning for-eller-imod premierministeren

Foto: AP/Andrew Medichini
Foto: AP/Andrew Medichini

Når italienerne søndag skal til folkeafstemning, står der en forfatningsreform på stemmesedlen.

Men i baghovedet på mange italienere har afstemningen udviklet sig til en for-eller-imod-afstemning om premierminister Matteo Renzi - og dermed muligvis hans politiske liv.

Det vurderer to danske iagttagere af italienske forhold.

Premierministeren forsøgte at hjælpe ja-siden til sejr ved at true med at trække sig, hvis resultatet blev til et nej. Det har siden givet bagslag, og Renzi har flere gange forsøgt at trække i land.

Men afstemningen har ikke kun symbolsk værdi for Renzi. Det fortæller Morten Heiberg, der forsker i italiensk politik på Københavns Universitet.

- Hvis det bliver et ja, så får vi en styrket regering, siger han.

- Den vil få meget nemmere ved at få sin politik gennem det italienske parlament.

Det sker blandt andet fordi, det ikke længere vil være nødvendigt at kontrollere begge parlamentets kamre.

- Det vil være et afgørende nybrud i Italien og være med til at sikre en mere effektiv regeringsførelse og forbedre mulighederne for at kunne lovgive i en svær politisk situation, siger Morten Heiberg.

Anderledes sort ser det ud for premierminister Renzi, hvis den italienske befolkning siger nej tak til hans reform af forfatningen.

Det er dog langt fra sikkert, at premierministeren fører sin trusler ud i livet, mener forfatter og Italiens-kender Thomas Harder.

- Renzi har i flere omgange prøvet at trække i land igen, fordi det er gået op for ham, at folkeafstemningen i høj grad er kommet til at handle om, om man kan lide ham eller ej, siger han.

Selvom landets præsident kan beslutte, at Renzi skal forlade sin post, vil det næppe ske, vurderer Morten Heiberg.

Præsidenten tør nemlig næppe udløse den politiske usikkerhed af frygt for, at magten falder i hænderne på for eksempel det uortodokse parti Femstjernebevægelsen, der ledes af komikeren Beppe Grillo.

FAKTA: Italienerne stemmer om Renzis forfatningsreform

Søndag skal de italienske vælgere ved en folkeafstemning tage stilling til en forfatningsreform, der vil tynde ud i de politiske institutioner og sikre en stærkere regeringsmagt. Her er nogle af elementerne i den nye reform:

* Regeringen skal i langt de fleste tilfælde kun have flertal i underhuset for at få vedtaget en lov.

* Senatet, der er parlamentets overhus, reduceres fra 315 pladser til 100. Senatorerne vælges ikke længere af de italienske borgere. Fem udnævnes af præsidenten, og de øvrige 95 udpeges af regionale parlamenter og borgmestre.

* Senatorer har vetoret i forfatningsspørgsmål, de kan blokere på regionalt niveau og i forhold til beslutninger i EU.

* Beslutninger om transport, energi og infrastruktur kan ikke længere afgøres på regionalt niveau. Det lægges i stedet ind under den italienske stat.

* Det Nationale Råd for Økonomi og Beskæftigelse, som har deltagelse af arbejdsgivere og fagforeninger, nedlægges.

Kilder: dpa

5 kommentarer
Vis kommentarer