Jensen på tynd is - Grønlands-tur en 'skandale'

Danmarks og USA's udenrigsministre flyver i dag til Grønland for at se på smeltende is. Samtidig skærer regeringen på klimaomådet, og det er både 'paradoksalt' og 'skandaløst', mener kritikere

Jensen og Kerry mødtes allerede i går, men de er altså nødt til også at ræse til Grønland i privatjetten for at se med egne øjne, at isen smelter. Foto: Jens Dresling, Polfoto
Jensen og Kerry mødtes allerede i går, men de er altså nødt til også at ræse til Grønland i privatjetten for at se med egne øjne, at isen smelter. Foto: Jens Dresling, Polfoto

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen, og den amerikanske ditto, John Kerry, fyrer i dag privat-flyveren af og suser til Grønland for at se på den smeltende indlandsis og mødes med den grønlandske regering for at finde ud af, hvad de skal gøre for at løse problemet.

Men Kristian Jensen er ude på tynd is, mener Verdensnaturfonden. Det er nemlig et paradoksalt dobbelt-spil, han har gang i, når han viser Grønland frem som et bevis på klimaforandringerne, samtidig med at den danske regering har skåret i sin klimaindsats.

- Regeringen har ikke taget et eneste initiativ til at forbedre klimaet. De har tværtimod svækket den danske klimaindsats betydeligt, og derfor er det meget mærkeligt, at de bruger Grønland som udstillingsvindue, siger John Nordby, klimachef i Verdensnaturfonden, WWF, til Ekstra Bladet.

Kerry over Jensen på klima

Han mener ligefrem, at amerikanerne trods sine fede biler, kæmpe kraftværker og astronomiske fødevarespild er en bedre repræsentant for klimaet end Danmark ved dagens møde.

- John Kerry er et forbillede på klimaområdet. Han er en meget bedre repræsentant for klimaet end Kristian Jensen, siger John Nordby.

Også regeringens politiske modstandere i Enhedslisten tordner mod dobbelt-spillet.

- Det er en skandale, at regeringen rejser verden rundt for at fremvise og rose Danmark som et grønt land, når det eneste, de gør herhjemme, er at skære i klimaindsatsen, siger partiets klimaordfører, Maria Reumert Gjerding.

Danmark i bakgear

- Det er dobbeltmoralsk i en grad, så det ikke kan blive værre.

Både Reumert Gjerding og John Nordby frygter, at Danmark glider af ispinden som verdens førende nation på klimaområdet.

- Danmark har sat i bakgear, mens resten af verden gearer op. Vi fører nu, men det bliver vi ikke ved med, hvis regeringens attitude fortsætter sådan her, tordner Maria Reumert Gjerding.

Regeringen dumpede de danske klimamål midt i det historiske klimatopmøde i Paris sidste år, hvor verdens lande gik sammen og lavede en aftale, som skal mindske klimaforandringerne. En væsentlig forringelse af de danske ambitioner. Regeringen har også sløjfet den såkaldte PSO-afgift, og samtidig droppede den en stort anlagt havvindmølle-park.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen.

42 kommentarer
Vis kommentarer