Joachim B.: - Enormt dårlig minister

Transportminister, Trine Bramsen (S), og Miljøminister, Lea Wermelin (S), inkasserer begge to 'en næse' for deres involvering i sagen om Lynetteholmen. Særligt Trine Bramsen trækker et spor af møgsager efter sig. Ekstra Bladets politiske kommentator Joachim B. Olsen er ikke imponeret

Følg Politik

En utrolig dårlig uge for regeringen.

Sådan beskriver politisk kommentator på Ekstra Bladet, Joachim B. Olsen, den seneste uge for regeringen.

- Først har de lidt et stort nederlag, da de ikke kunne leve op til deres løfte om en check til de 5000 fattigste pensionister, og nu er der to ministre, som får 'en næse', siger Joachim B.

Transportminister, Trine Bramsen (S), og miljøminister Lea Wermelin (S) får begge to 'en næse' for deres rolle i sagen om opførelsen Lynetteholmen, fordi Folketinget er utilfreds med den måde, ministrene har informeret dem.

Det drejer det sig blandt andet om et brev fra den svenske miljøminister, hvor han advarede mod miljøkonsekvenserne ved Lynnetteholmen. Et brev som de to ministre undlod at meddele folketinget om.

To upopulære ministre
Trine Bramsen(S) og Lea Wermelin(S) er i forvejen ikke de mest populære ministre i Folketinget, og nu får de så en reprimande.

Særligt Trine Bramsen, der tidligere var forsvarsminister, har ikke haft en nem tid som minister, og har efterhånden en lang stribe møgsager bag sig.

- Tilliden til hende i folketinget som forsvarsminister var nærmest ikke-eksisterende. Hun havde jo flere sager, der satte hende i et negativt lys. Hun var en enormt dårlig minister, som gjorde sig uvenner med alle på kort tid, siger Joachim B. Olsen.

Det er anden gang, at Trine Bramsen får 'en næse' af folketinget. Første gang var det i forbindelse med den såkaldte 'respiratorsag' fra 2020.

Artiklen fortsætter under opslaget..

Bramsens møgsager

FE-skandalen

På Bramsens vagt er Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) havnet i en historisk krise.

Efter en skarp kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne valgte Bramsen i første omgang at hjemsende flere ledende medarbejdere i efterretningstjenesten. Herunder FE-chef Lars Findsen.

Senere blev kritikken højest opsigtsvækkende afvist af en kommission, der havde undersøgt sagen.

Men FE-skandalen stoppede ikke ved det. Selvsamme Lars Findsen er blevet varetægtsfængslet i en sag om læk af højt klassificerede oplysninger.

Piratjagt uden aftale

Trine Bramsen sendte en fregat til farvandet ud for Vestafrika på piratjagt, men hvad der skulle ske med tilfangetagne pirater, var der ingen køreplan for.

Det var nemlig ikke ikke et af 'topscenarierne', at jagten på pirater skulle ende i drabelig ildkamp til søs.

- Det, at begynde at skyde mod en helikopter og efterfølgende rette skytset mod vores frømænd, tror jeg, at de færreste havde set komme, sagde hun til Ekstra Bladet.

Miseren førte til, at fire døde pirater endte med at ligge to måneder i et kølerum.

Tre tilfangetagne pirater, der overlevede, blev senere løsladt til søs.

Den fjerde og sidste overlevende pirat blev bragt til Danmark, fordi det ikke var forsvarligt at løslade ham til søs, da han havde fået amputeret et ben.

Medaljerod

'En nyindstiftet medalje' var på trapperne.

Trine Bramsen lovede for cirka et år siden 5000 medarbejdere fra Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen et synligt bevis på deres indsats under coronakrisen.

Men intet skete.

Orla Wulff, der har hjulpet ved Kolding Sygehus, mistede tålmodigheden.

- Det er en syltekrukke, og jeg føler, at de gør grin med os, sagde han, da Ekstra Bladet talte med ham i november.

Til koncert og med båd midt i Kabul-kaos

Mens Kabul og omegn stod i brand, hyggede Trine Bramsen sig til koncert på hjemmebanen i Odense med statsministeren.

Samme weekend - mens den afghanske hovedstad blev indtaget af Taliban - tog hun Hjemmeværnets skib til Ærø, hvor hun besøgte de frivillige søfolk og lokale socialdemokrater.

Forsvarsministeren erkendte senere, at turene aldrig burde have fundet sted.

Fornærmede militærfolk

Forsvarsministeren fik adskillige tidligere forsvarschefer på nakken, da hun omtalte Forsvaret som en styrelse.

- Når man er forsvarschef i Danmark, er man styrelseschef. Det er helt sammenligneligt med, når man er styrelsesdirektør alle mulige andre steder, sagde hun til Olfi ifølge DR.

Det ordvalg faldt mange for brystet i de militære geledder, hvor selvforståelsen er til langt mere. Trine Bramsen fik på den måde gjort sig uvenner med mange af de ansatte, hun reelt er afhængig af.

Presset stiger
Lea Wermelin har været miljøminister siden 2019, men møder skepsis blandt regeringens støttepartier, og nu begynder sædet at blive varmt under hende.

Ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator er det blandt andet, fordi miljøministeren ikke har leveret på klimaområdet.

- Lea Wermelin har været fuldstændig usynlig på det grønne område. Derfor er hun upopulær hos støttepartierne, hvor netop klimaet betyder meget.

Symbolsk straf
Selvom 'en næse' ikke får den store betydning, peger Joachim B. Olsen på, at de to ministre ikke skal tage straffen for let.

- 'En næse' er knap nok et gult kort, men det er en mere symbolsk straf. Man kan kalde det en løftet pegefinger fra Folketinget.

- Men på samme tid bestemmer Folketinget jo en ministers skæbne, og det er godt for en minister at få en løftet pegefinger, siger Joachim B. Olsen.

Trine Bramsen og Lea Wermelin erkendte under samrådet i sidste uge, at der var sket fejltagelser med henvisning brevet fra den svenske miljøminister.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU