Joe Biden erklærer valgsejr ved primærvalg i South Carolina

Joe Biden takker vælgerne i South Carolina, hvor han får knap 50 procent af stemmerne

Tidligere vicepræsident i USA Joe Biden har sikret sig en tiltrængt sejr i delstaten South Carolina. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters
Tidligere vicepræsident i USA Joe Biden har sikret sig en tiltrængt sejr i delstaten South Carolina. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters

Tidligere vicepræsident i USA Joe Biden erklærer sig som vinder af primærvalget i delstaten South Carolina.

Det er første gang, at Biden sejrer i kapløbet om at blive Det Demokratiske Partis præsidentkandidat.

77-årige Joe Biden takker sine vælgere i en sejrstale og på Twitter.

- Tak, South Carolina! Til alle dem, der er blevet slået ned, talt ud og efterladt - det her er din kampagne. Sammen vil vi vinde nomineringen og slå Donald Trump, siger Biden.

Han får 48,4 procent af stemmerne, mens senator Bernie Sanders har sikret sig 19,9 procent. Tom Steyer får tredjeflest stemmer med 11,3 procent.

Ifølge nyhedsbureauet AP vinder Biden mindst 33 delegerede, mens Sanders vinder 11 delegerede. Kun kandidater, der får mindst 15 procent af stemmerne, bliver tildelt delegerede.

I flere måneder inden primærvalgene begyndte, var Biden favorit til at vinde, men det ændrede sig, da vælgerne begyndte at stemme.

Efter tre skuffende placeringer i Iowa, New Hampshire og Nevada har det været en absolut nødvendighed for Biden at sejre stort i South Carolina.

Det vurderer professor Jørn Brøndal, der er leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Den her sejr betyder, at han holder sit kandidatur i live. Han er stadig med. Han fremstår som den midterkandidat i det demokratiske felt, der lige nu har vælgermæssigt mest vind i sejlene, siger han.

Særligt afroamerikanske vælgere samt kvinder har støttet den tidligere vicepræsident. Det skyldes blandt andet, at der er en langt større andel af sorte vælgere i South Carolina sammenlignet med de tre første delstater.

Sejren er også vigtig, da den kommer få dage inden den såkaldte supertirsdag 3. marts, hvor 14 stater holder primærvalg.

Rammer meningsmålingerne plet, står senator Bernie Sanders til at høste sejre i de fleste af staterne på supertirsdag. Jørn Brøndal tør ikke sige, om Bidens nylige sejr kan rykke ved resultaterne.

- Han kan i hvert fald ikke gøre mere, end han gjorde i nat (natten til søndag, red.) ved at vinde så overbevisende, som han gjorde, siger han.

Med en sejr i South Carolina tager Joe Biden samlet set en foreløbig andenplads i kampen om at blive den siddende præsident, Donald Trumps, udfordrer ved præsidentvalget til efteråret.

Den med flest delegerede er fortsat senator Bernie Sanders, der vandt i både Nevada og New Hampshire. I Iowa klarede Sanders sig også bedre end Joe Biden.

Sanders erkendte lørdag aften lokal tid sit nederlag. På talerstolen sagde han, at 'man ikke kan vinde hver gang'.

BLÅ BOG: Eks-vicepræsident holder liv i håb om nominering

Den 77-årige Joe Biden ligger i de foreløbige målinger til at vinde lørdagens primærvalg i delstaten South Carolina foran senator Bernie Sanders.

Begge kæmper de om at blive Demokraternes præsidentkandidat ved det amerikanske valg i november 2020.

Den tidligere vicepræsident er i den samlede placering stadig efter Sanders, hvilket langtfra er optimalt for Biden, der har lidt skuffelser i Iowa, New Hampshire og Nevada.

Her en blå bog om Joe Biden:

Navn: Joseph Robinette Biden.

Alder: 77 år.

Fødselsdag: 20. november 1942 i Scranton, Pennsylvania.

Nationalitet: Amerikaner.

Civilstand: Gift med Jill Biden siden 1977. Har fået fire børn - de tre af dem med sin første kone, Neilia. To af dem er døde.

Uddannelse:

* 1965: Bachelorgrad i historie og politisk videnskab ved University of Delaware.

* 1968: Mastergrad i jura ved Syracuse University.

Karriere:

* 1968-1972: Drev sit eget advokatfirma.

* 1973-2009: Valgt til Senatet fra staten Delaware.

* 1988: Præsidentkandidat uden at blive nomineret.

* 2008: Præsidentkandidat uden at blive nomineret.

* 2008: Barack Obamas vicepræsidentkandidat.

* 2009-2017: Vicepræsident i USA under Barack Obama.

Kilde: CNN.

OVERBLIK: Den lange vej til Det Hvide Hus

Lørdag har delstaten South Carolina holdt primærvalg som led i at udnævne Demokraternes kandidat, der til november skal op imod den siddende præsident, republikaneren Donald Trump.

Præsidentvalgkampen i USA er et langt og hårdt udskillelsesløb.

Undervejs skal de mange kandidater igennem debatter, primærvalg, vælgermøder og partikonventer.

Læs mere om processen - måned for måned - her:

* Februar:

De første vælgermøder i Iowa er overstået. Her kunne Pete Buttigieg trække sig ud som sejrherre med en meget smal margin ned til Bernie Sanders.

Tirsdag 11. februar var der primærvalg i New Hampshire. Her vandt Bernie Sanders snævert foran Pete Buttigieg.

Herefter gjaldt det Nevada lørdag 22. februar, hvor Bernie Sanders vandt stort.

* Lørdag 29. februar var der primærvalg i South Carolina. Her står Joe Biden som sejrherre.

* Marts:

Tirsdag 3. marts er såkaldt supertirsdag, hvor hele 14 delstater stemmer på samme dag, herunder de to største, Californien og Texas.

Også tirsdag 10. marts og tirsdag 17. marts er store primærvalgsdage, hvor der bliver tildelt mange delegerede, blandt andet fra Florida og Illinois.

Efter de valg vil mange kandidater formentlig trække sig fra kapløbet.

Demokraterne planlægger en enkelt debat i månedens løb.

* April:

Måneden starter med mindre primærvalg, mens højdepunktet er tirsdag 28. april, hvor New York og Pennsylvanias delegerede fordeles.

Medmindre der er dødt løb mellem to topkandidater efter de valg, vil der være pres på alle andre end den førende for at trække sig.

Den sidste demokratiske kandidatdebat ventes også at finde sted i april.

* Maj:

Demokraterne holder yderligere seks primærvalg i mindre stater som Indiana og Oregon.

* Juni:

Tirsdag 2. juni afholder de sidste af de 50 delstater deres primærvalg.

På det her tidspunkt vil Demokraternes præsidentkandidat næsten med sikkerhed være fundet.

Vedkommende kan derfor koncentrere sig om at føre valgkamp i hele landet og udvælge en kandidat til posten som vicepræsident.

* Juli:

Demokraterne holder partikonvent fra 13. til 16. juli i Milwaukee, Wisconsin, hvor præsidentkandidaten officielt udnævnes.

Typisk udnævnes vicepræsidentkandidaten i dagene eller ugerne op til konventet.

* August:

Republikanerne holder partikonvent i Charlotte, North Carolina. Det løber fra 24. til 27. august.

Donald Trump har faktisk udfordrere i partiet, men han forventes at slå dem uden besvær i sit partis primærvalg og blive genudnævnt som præsidentkandidat.

* September:

Første debat mellem de to præsidentkandidater er planlagt til 29. september i Indiana. Donald Trump har dog sået tvivl om, hvorvidt han vil deltage.

* Oktober:

To yderligere debatter mellem præsidentkandidaterne er programsat til 15. oktober i Michigan og 22. oktober i Tennessee.

Desuden er der lagt op til debat mellem vicepræsidentkandidaterne 7. oktober i Utah.

* November:

Tirsdag 3. november er valgdag i hele USA. Vinderen af flest valgmænd fra de enkelte stater indsættes eller genindsættes som præsident i januar 2021.

Kilder: The New York Times, usa.gov.