Johnson: Det hele vil slå fejl uden et vellykket klimamøde i Glasgow

G20-møde var en tabt mulighed for klimaet fyldt med vage løfter og floskler, lyder det fra hjælpeorganisation

Verdensledere stillede søndag op til fællesbillede foran Trevifontænen i Rom i forbindelse med G20-topmøde.

På sidstedagen af et topmøde mellem verdens 20 største økonomier (G20) i Rom var der enighed om, at målet stadig er at begrænse stigningen i den globale opvarmning til højst 1,5 procent.

Men på topmødet i den italienske hovedstad var der også skuffelse blandt nogle ledere. De advarede om, at der skal meget mere til, end hvad landene lover, for at gøre FN's klimatopmøde i den skotske by Glasgow til en succes.

Mødet i Glasgow blev indledt søndag. Det løber over de næste to uger.

Med de nuværende udledninger af CO2 er verden på vej mod en temperaturstigning på 2,7 grader med katastrofale konsekvenser.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, er vært ved klimakonferencen i Skotland. Han konstaterede, at det 'ikke var nok', hvad de store lande i verden byder ind med. Det kan få alvorlige konsekvenser for planeten.

- Hvis ikke det lykkes i Glasgow, så vil det hele slå fejl, advarede Johnson.

Den britiske hjælpeorganisation Oxfam kalder G20-mødet i Rom 'en tabt mulighed' fuld af 'vage løfter og floskler', skriver Reuters.

Stats- og regeringscheferne på G20-topmødet blev enige om en endelig erklæring, som opfordrer til 'effektiv handling', der skal begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader sammenlignet med temperaturerne før industrialiseringen.

Men erklæringen indeholder få konkrete forpligtelser for landene.

De kunne kun enes om, at det vil være ønskeligt at stoppe nettoudledning af klimagasser 'i midten af dette århundred eller deromkring'. Et tidligere udkast til en resolution satte målet definitivt som 2050.

Kina har meddelt, at det først agter at nå i mål i 2060. Lande som Rusland og Indien har slet ikke forpligtet sig til et bestemt årstal.

- Vi anerkender, at konsekvenserne af klimaforandringer ved 1,5 grader er meget mindre end ved 2 grader. At holde 1,5 grader inden for rækkevidde vil kræve meningsfulde og effektive tiltag fra alle lande, lyder det i den endelige topmødetekst

En maksimal temperaturstigning på 1,5 grader er ifølge FN-eksperter nødvendig for at undgå de værste konsekvenser af global opvarmning. Det gælder vejrfænomener som ekstrem tørke, oversvømmelser og voldsomme uvejr.

I den klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015, blev knap 200 lande enige om, at de ville arbejde for at bremse Jordens opvarmning til mellem 1,5 og 2 grader inden 2100.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær