Johnson truer med at droppe afstemning

Britisk regering vil droppe afstemning om brexit-aftale, hvis ny tilføjelse bliver godkendt af parlamentet

Boris Johnson og den britiske regering truer nu med at droppe lørdagens skæbneafstemning om premierministerens egen brexit-aftale.

Det skriver BBC og Sunday Times.

Truslen fra Johnson kommer, efter at et ændringsforslag stillet af det tidligere medlem af Det Konservative Parti Oliver Letwin kan blive vedtaget lørdag inden brexit-afstemningen.

Stephen Kinnock. Foto: Stine Bidstrup Politik - 19. okt. 2019 - kl. 09:42 Så tæt er det: Han kan redde brexit for Boris

Vedtages ændringsforslaget, bliver der ingen brexit-afstemning, lyder det.

Forslaget indebærer, at en endelig, parlamentarisk godkendelse af brexit-aftalen først er sket, når den lovgivning, som er nødvendig for aftalen, er kommet gennem parlamentet.

Nederlag
Det vil udløse den såkaldte Benn-forordning, der vil kræve af premierministeren, at han beder EU om en yderligere udskydelse af brexit til 31. januar, hvis ikke parlamentet har endeligt godkendt en brexit-aftale 19. oktober.

Ifølge bookmakere bliver aftalen ikke til noget. Foto: Ritzau Scanpix Politik - 19. okt. 2019 - kl. 09:06 Bookmakere dødsdømmer aftale

Boris Johnson har tidligere sagt, at han hellere vil ligge død i en grøft end at udskyde briternes udtrædelse af EU. Hvorvidt der tegner sig et flertal for Letwin-aftalen er uvist.

Politik - 17. okt. 2019 - kl. 15:56 Benhårdt krav: Stem ja eller forsvind

Helt tæt
Flere britiske medier som BBC og The Guardian spår yderst tæt løb om Johnsons brexit-aftale, såfremt den altså kommer til afstemning.

Johnson har brug for mindst 320 stemmer for et flertal, men Det Konservative Parti har kun 288 medlemmer af parlamentet.

Oppositionspartiet Labours leder, Jeremy Corbyn, har afvist, at partiet vil stemme for aftalen. Nogle Labour-medlemmer kan dog alligevel tænkes at komme premierministeren til undsætning - blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock.

DUP, Liberaldemokraterne samt Det Skotske Nationalparti (SNP) er imod brexit-aftalen.

Nægter
Vedtager parlamentet ikke skilsmisseaftalen med EU lørdag, skal Boris Johnson nærmest omgående bede om en udsættelse af brexit-datoen, hvis det skal ordnes og effektueres inden for den nuværende udskydelse af Artikel 50 (briternes udtræden af EU).

Juncker og Johnson (tv.) til pressemødet i Bruxelles. Foto: Lenoir Francois Politik - 17. okt. 2019 - kl. 15:28 Juncker i pludseligt råb på pressemøde: - Brexit gør mig trist!

Ellers er briterne ude på buksebag og albuer 31. oktober.

Johnson har tidligere sagt, at han nægter at bede om udsættelse. Skulle det ske, vil det være i strid med lovgivning vedtaget af parlamentet.

Hvad indeholder Johnsons brexit-aftale? James Kristoffer Miles gør os klogere på aftalen.

370 kommentarer
Vis kommentarer