Jubler over Bernie: Sanders bliver vigtig for Danmark

Socialdemokraten Dan Jørgensen er begejstret over, at socialisten Bernie Sanders stiller op til at blive Demokraternes kandidat frem mod præsidentvalget i USA

Dan Jørgensen var på besøg hos Bernie Sanders i december til en snak om socialisme og dansk velfærd. Video: Bernie Sanders VT.

Tirsdag annoncerede 76-årige Bernie Sanders, at han igen vil gå efter at blive Demokraternes kandidat til præsidentvalget i 2020.

Dermed bliver det anden gang i træk, at den populære senator fra delstaten Vermont skal kæmpe om at vinde nomineringen af de 4707 demokratiske delegerede. i 2016 tabte han kapløbet til Hillary Clinton, mens han denne gang forventes at skulle dyste mod den tidligere vicepræsident under Obama, Joe Biden.

Bernie Sanders har gentagne gange hyldet Danmark for at have en stærk velfærdsstat, og det var da også med løfter om en kampagne, der stiler mod mindre ulighed, at Sanders på en lokal radiostation hjemme i delstaten annoncerede sin beslutning.

- Jeg ville have, at indbyggerne i staten Vermont skulle vide dette først. Jeg lover, at jeg på min rejse rundt i USA vil tage de værdier med, som alle vi i Vermont er stolte af: En tro på retfærdighed og fællesskab, lød det fra senatoren.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I midten af december 2018 besøgte Dan Jørgensen den amerikanske senator fra delstaten Vermont. Her fik de en kammeratlig samtale om det danske samfund. Foto: Dan Jørgensen/Facebook
I midten af december 2018 besøgte Dan Jørgensen den amerikanske senator fra delstaten Vermont. Her fik de en kammeratlig samtale om det danske samfund. Foto: Dan Jørgensen/Facebook

Godt for Danmark
Sanders er en stærk fortaler for især fri uddannelse og gratis adgang til sundhedsforsikring. Derfor havde han kort før jul i 2018 inviteret Dan Jørgensen (S) til Washington for at diskutere den danske velfærdmodel.

På mødet slog Sanders fast, at han vil kæmpe for at indføre en række politiske reformer med inspiration fra Danmark, og derfor glæder det Dan Jørgensen, at den 76-årige senator stiller op.

- Jeg synes, at det er godt for USA, fordi han står for nogle dagsordner, som er utrolig vigtige. Det handler blandt andet om fri adgang til uddannelse og fri adgang til sundhedsforsikring, siger socialdemokraten og fortsætter:

- Det er også godt for Danmark. Han er jo en politiker, som åbent erklærer, at Danmark for ham er et mønstersamfund og en rollemodel. Det er en mand, som får millioner af hits og masser af eksponering, der i de kommende måneder kommer til at fremhæve Danmark igen og igen. Det er meget positivt.

Se Dan Jørgensen tale med Bernie Sanders om den danske velfærdsstat øverst i artiklen.

Bliver svært
Indtil videre har en række demokrater annonceret, at de vil udfordrer Trump ved præsidentvalget 3. november 2020. Blandt dem er senatoren fra delstaten Massachusetts, Elisabeth Warren, mens de fleste eksperter peger på det politiske koryfæ Joe Biden som favorit til at blive partiets kandidat.

Netop den tidligere vicepræsident spår Dan Jørgensen også til at have størst chancer for at skulle udfordre Trump om halvandet års tid.

- Jeg tror ikke, at det er sandsynligt, at Sanders hverken bliver præsident eller vinder nomineringen. Omvendt troede ingen, at Trump ville vinde. Derfor er det ikke umuligt, og chancen er måske bedre, end den nogensinde har været før.

- Jeg vurderer dog, at Joe Biden har en større chance for at blive Demokraternes kandidat, selvom det faktisk ikke ville overraske mig, hvis vi ikke har set den kandidat, som det ender med at blive endnu. Der kan dukke en op, der ligesom Obama kommer ud af det blå, lyder det fra den tidligere minister. 

OVERBLIK: De vil udfordre Trump ved valget i 2020

Flere amerikanske politikere har meldt sig på banen som kandidater til præsidentvalget i 2020.

Her er et overblik over de demokrater, der har annonceret deres kandidatur, eller som har taget officielle skridt i retning af at stille op.

* Bernie Sanders fra Vermont. Senator og tidligere opstillet som kandidat for Demokraterne. Her tabte han dog til Hillary Clinton i premiervalget.

* Senator Amy Klobuchar fra Minnesota har søndag officielt meddelt, at hun vil forsøge at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020.

Klobuchar er 58 år og er valgt i delstaten Minnesota. Hun fik stor opmærksomhed, da hun gik den nominerede højesteretsdommer Brett Kavanaugh på klingen sidste år - men skal ellers arbejde for at gøre opmærksom på sig selv på landsplan.

* Senator Elizabeth Warren indledte officielt sin valgkamp lørdag.

Warren er 69 år og valgt i delstaten Massachusetts. Hun er en af de store kritikere af både Donald Trump og bankindustrien og kæmper for USA's middelklasse og for sundhedsforsikring til alle amerikanere.

* Senator Cory Booker meddelte officielt sit kandidatur den 1. februar.

Den 49-årige senator er tidligere borgmester i Newark, der er den største by i New Jersey. Booker har været senator siden 2013, da han løb med sejren i et valg om at erstatte demokraten Frank Lautenberg. I 2014 blev han valgt til en fuld periode.

* Borgmester Pete Buttigieg sagde den 23. januar, at han tager skridt i retning af at stille op.

Den 37-årige Buttigieg, der er borgmester i South Bend, Indiana, er en af valgkampens outsidere. Han ønsker at blive USA's første åbent homoseksuelle præsident, men har fået mange spørgsmål om sin begrænsede politiske erfaring.

* Senator Kamala Harris meddelte officielt den 21. januar, at hun stille op.

Kamala Harris har blot siddet i det amerikanske Senat i to år. Hun er datter af indvandrere fra Indien og Jamaica og har tidligere været justitsminister i Californien i seks år.

* Den 15. januar sagde den demokratiske senator fra New York Kirsten Gillibrand, at hun vil stille op.

52-årige Gillibrand er kendt som en af fanebærerne i arbejdet med at ændre, hvordan Kongressen håndterer påstande om seksuel chikane. Hun blev desuden en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.

* Lørdag den 12. januar annoncerede Julian Castro, at han stiller op ved valget.

Julian Castro er tidligere borgmester i San Antonio og var boligminister under præsident Barack Obama fra 2014 til 2017. Han har gennem længere tid været omtalt som en af Demokraternes kommende politiske stjerner.

* Det 37-årige kongresmedlem for Demokraterne Tulsi Gabbard annoncerede den 11. januar, at hun har i sinde at stille op ved næste års præsidentvalg.

Krigsveteranen Tulsi Gabbard er både den første hindu og den første amerikansksamoaner, der er blevet valgt til Kongressen.

* Den 44-årige iværksætter Andrew Yang indledte sin valgkamp i slutningen af 2017.

Den ret ukendte Yang har talt for at indføre en form for borgerløn og advarer imod den fare, automatisering kan udgøre for amerikanske arbejdere.

* 55-årige John Delaney meldte sig allerede på banen i juli 2017. Delaney har siden 2013 været medlem af Repræsentanternes Hus.

Han vil arbejde for at forbedre USA's infrastruktur, en ny international skattereform og bedre forhold for migranter.

* Den siddende præsident, republikanske Donald Trump, søgte allerede om genopstilling på sin indsættelsesdag. Hans kampagne har indtil videre indsamlet over 100 millioner dollar.

Trump har tidligere udtalt, at han vil genopstille sammen med den nuværende vicepræsident, Mike Pence. Endnu har ingen andre republikanere offentligt ytret ønske om at udfordre præsidenten.

* Nyhedsbureauet Reuters nævner flere demokrater, der kan ende med at stille op ved næste års præsidentvalg.

Det gælder blandt andre tidligere vicepræsident Joe Biden og tidligere New York-borgmester Michael Bloomberg.

Desuden har senator Amy Klobuchar varslet, at hun kommer med en "stor meddelelse" søndag. Tidligere kongresmedlem Beto O'Rourke har sagt, at han vil beslutte sig inden udgangen af februar.

I foråret 2020 er der primærvalg i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Præsidentvalget er planlagt til tirsdag den 3. november 2020.

Kilder: USA Today, Washington Post, Reuters, AFP.

Politik Vil være præsident

Ritzau Professor: Sanders er blandt favoritter til nominering

Rapporten skulle i stedet bruges til at oplyse en 'vildfaren' amerikansk ungdom om, hvad socialisme i virkeligheden er, fortæller Trumps cheføkonom. Foto: Ritzau Scanpix/Andrew Harnik Politik Efter angreb på Danmark: Nu beklager Det Hvide Hus

Trump er lige nu på rundtur i USA for at skaffe opbakning frem mod midtvejsvalget 6. november. Den nye rapport er et godt argument for hans politiske kurs, mener ekspert. Foto: Ritzau Scanpix/Andrew Harnik Politik Det Hvide Hus revser Danmark: Levestandarden i USA er langt højere

142 kommentarer
Vis kommentarer