Juncker laver plan for fordeling af 120.000 flygtninge

EU-Kommissionen arbejder også på en liste over sikre lande og på en kvoteordning til fremtidige kriser

(Foto: AP)
(Foto: AP)

EU-Kommissionen er ved at udarbejde en plan for, hvordan medlemslandene skal fordele yderligere 120.000 flygtninge, der allerede er kommet til Europa, imellem sig.

Det bekræfter en talskvinde for EU-Kommissionen fredag i Bruxelles, efter at EU-Kommissionen tidligere på ugen har været på to dages seminar for at forberede den nye politiske sæson efter sommerferien.

EU-præsidenten, Donald Tusk, slog torsdag til lyd for, at EU-landene fordeler mindst 100.000 flygtninge imellem sig for at lette presset på de lande, der modtager flest.

Men på EU-Kommissionens seminar har formanden, Jean-Claude Juncker, budt højere.

- Juncker foreslog at omfordele yderligere 120.000 fra Grækenland, Italien og Ungarn. Det vil være oven i de 40.000, der allerede er på bordet og handler om Italien og Grækenland, siger talskvinden, Natasha Bertaud, på et pressemøde i EU-Kommissionen.

Se også: Tager arabiske lande nok flygtninge?: Se hvad arabere mener

Kommissionen er desuden ved at udarbejde et udspil til en fælles EU-liste over sikre lande, som flygtninge kan sendes tilbage til, og en permanent kvoteordning for omfordeling af flygtninge mellem EU-landene under fremtidige kriser.

Den italienske avis Corriere della Sera skriver fredag, at EU-Kommissionen også arbejder på en model, hvor de lande, der er imod flygtningekvoter, får mulighed for at hoppe ud af ordningen ved til gengæld at betale penge til en fond til støtte for de lande, der tager imod flest flygtninge.

Migrationskrisen står også højt på dagsordenen hos EU's udenrigsministre, der fredag og lørdag er samlet til uformelt møde i Luxembourg.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, opfordrer her EU-landene til at holde op med at skændes og pege fingre ad hinanden og koncentrere sig om at finde en løsning på Europas værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig.

Han mener samtidig, at den græske gældskrise, som EU-landene tidligere på året har brugt bunker af timer på, blegner i sammenligning med den flygtningekrise, der udfolder sig i øjeblikket.

- Den udfordring, som EU står over for nu med migration og hver dag flere flygtninge, er mange gange større, siger Steinmeier.

Jean-Claude Junckers samlede migrationsplan vil blive præsenteret i en "state of the union"-tale, som han onsdag holder i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

98 kommentarer
Vis kommentarer