Juncker tror på aftale om græsk gældskrise i denne uge

Også EU-præsidenten, der indkaldte topmødet, roser nye græske forslag og tror nu på en løsning

Følg Politik

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at Grækenland med en række nye forslag har taget et stort skridt i den rigtige retning, og han tror nu på en løsning på den græske gældskrise i denne uge.

- Det skyldes simpelthen, at vi er nødt til at finde en løsning i denne uge, siger Juncker på en kort pressekonference efter afslutningen på det hasteindkaldte eurotopmøde i Bruxelles mandag aften.

- Vi kan ikke gå ud i forlænget spilletid, tilføjer Juncker, der har optrådt som mægler i den langvarige konflikt mellem Grækenland og de tre institutioner, nemlig Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank og EU-Kommissionen.

Også EU-præsidenten, Donald Tusk, der indkaldte til eurotopmødet, roser de nye græske forslag, der blev sendt fra Athen mandag morgen. Tusk tror nu også på en løsning senere i denne uge.

Knap så optimistisk lyder tonen fra en af Grækenlands store kreditorer, IMF. Her siger chefen, Christine Lagarde, at Grækenlands nye reformforslag stadig ikke er detaljerede nok og "ikke går langt nok i forhold til det, vi forventede".

- Der er noget at forhandle om. Forhåbentlig kan vi være konstruktive på meget kort tid, håber hun.

Eurolandenes finansministre mødes igen onsdag aften i Bruxelles i et nyt forsøg på at få forhandlet en aftale på plads. Hvis det lykkes, vil resultatet blive forelagt på det allerede planlagte EU-topmøde i Bruxelles dagen efter, altså på torsdag.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger, at der ikke er meget tid tilbage til at indgå en aftale om Grækenlands gæld.

Hun håber, at EU-lederne på torsdag alene skal registrere, at finansministrene aftenen forinden har indgået en aftale. Men inden da er der ifølge forbundskansleren brug for et meget intensivt arbejde.

Grækenland er i sidste øjeblik kommet sine EU-partnere i møde med forslag om at opnå bedre balance i budgettet ved at hæve momsen, hæve tilbagetrækningsalderen på arbejdsmarkedet og beskære de højeste pensioner.

Desuden ønsker Grækenland at forhandle om at få eftergivet dele af den græske gæld, der er på uholdbare 180 procent af bruttonationalproduktet. Men Angela Merkel siger ifølge Reuters, at der på eurotopmødet ikke er blevet talt om at afskrive græsk gæld.

Deadline for en løsning på den græske gældskrise nærmer sig hurtigt, fordi det nuværende internationale støtteprogram for Grækenland udløber 30. juni.

Samme dag skal de gældsplagede grækere betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF). Det kan de næppe uden en aftale med kreditorerne, som kan udløse flere penge til den græske statskasse.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind