Annonce:
Annonce:

Jurister: Løkke havde pligt til at undersøge instruks om asylpar

Tidligere statsminister må vidne i kommission, hvis man vil have det fulde billede, siger juraprofessorer

Søren Pind var justitsminister, da Inger Støjberg gav en instruks om adskillelse af asylpar. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Pind var justitsminister, da Inger Støjberg gav en instruks om adskillelse af asylpar. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Hvis fredagens udsagn fra tidligere justitsminister Søren Pind i Instrukskommissionen står til troende, havde tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) juridisk pligt til at handle i 2016, da instruks om adskillelse af asylpar blev givet.

Det siger to juraprofessorer, efter at Søren Pind har fortalt, at han delte sin bekymring for instruksen med Lars Løkke Rasmussen i en - så vidt Pind husker - sms.

Jens Elo Rytter er juraprofessor på Københavns Universitet. Han siger, at Lars Løkke Rasmussen som regeringschef sad med det øverste ansvar, såfremt der foregik noget ulovligt.

- Hvis man som statsminister bliver gjort opmærksom på, at der kan foregå noget ulovligt, har man pligt til at gribe ind, siger Jens Elo Rytter.

Sagen handler om en instruks fra Inger Støjberg, der i dag er næstformand i Venstre.

Annonce:

Hun undersøges lige nu af Instrukskommissionen for instruksen om, at ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet måtte indkvarteres med en ægtefælle eller samlever.

Den blev givet i februar 2016. Dengang var Inger Støjberg udlændinge- og integrationsminister. Det springende punkt i sagen er, om Støjberg blev advaret om, at instruksen kunne være ulovlig.

Det vides endnu ikke.

Også Frederik Waage, juraprofessor på Syddansk Universitet, siger, at Løkke burde have grebet ind.

Det tilsiger ministeransvarlighedsloven, siger han.

- Hvis du er statsminister og har fået en underretning fra en minister - ovenikøbet på skrift - vil du skulle undersøge, om der er noget i det her, og hvad der ligger i det, siger Frederik Waage.

Frederik Waage påpeger, at det i yderste konsekvens kan ramme Lars Løkke Rasmussen, hvis han ikke handlede.

Annonce:

- For Inger Støjberg kan det ultimativt ende i en rigsretssag. Spørgsmålet er så, om det vil ende i en rigsretssag, der vil involvere Løkke. Der påhviler statsministeren en særlig tilsynspligt med de øvrige ministre, siger han.

I ministeransvarlighedsloven, står der, at en minister også kan være ansvarlig for medvirken til andre ministres ulovlige handlinger.

Søren Pind fortæller i programmet 'Lippert' på TV2 News, at han ikke ved, hvad der blev gjort, efter at han havde overbragt den daværende statsminister advarslen.

De to professorer mener begge, det er nærliggende at indkalde Lars Løkke Rasmussen til at vidne for Instrukskommissionen efter forklaringen fra Søren Pind.

- På den baggrund vil jeg sige, at hvis man vil have det fulde billede, vil det være nærliggende at indkalde Lars Løkke Rasmussen, siger Jens Elo Rytter.

Lars Løkke Rasmussen er i dag folketingsmedlem for Venstre. Søren Pind har forladt politik.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: