Annonce:
Annonce:

Justitsminister: Det skal ikke kunne betale sig

Den formodede vanvidsbilist, der påkørte en politibetjent på Langebro i 2019, befinder sig formentlig stadig i Dubai, hvilket krænker betjentens mors retsfølelse. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) udtaler, at han følger sagen om vanvidsbilisten fra Langebro tæt

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Politik

Har du erfaringer med vanvidskørsel? Så hører Ekstra Bladet gerne fra dig. Kontakt journalisten her.

Over et år er der gået, siden daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) underskrev en udleveringsaftale mellem Danmark og de Forenede Arabiske Emirater i marts 2022.

Håbet var, at aftalen ville bidrage til at få to formodede gerningsmænd til Danmark: den hovedmistænkte i udbytteskattesagen og den formodede vanvidsbilist, der i 2019 påkørte den 35-årige politibetjent Magnus Buhl Hansens bil, hvorefter han døde på stedet.

Det udtalte Hækkerup i en pressemeddelelse udsendt efter underskrivelsen.

Annonce:

Men efter det i starten af april lød, at Dubai nu vil udlevere den svindelmistænkte Sanjay Shah, sidder Magnus Buhl Hansens mor, Britta Buhl, tilbage med en følelse af, at den formodede vanvidsbilist, der forårsagede hendes søns død, er glemt, og at man fra politisk hånd ikke gør nok for at få ham udleveret til retsforfølgelse.

- Man tænker kun på alle de milliarder, han (Sanjay Shah, red.) har snydt Danmark for. Man tænker ikke på, at der er en anden én, der har snydt mig for min søn, siger Britta Buhl til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under videoen ...

35-årige Magnus Buhl Hansens liv endte brat, da han en sommernat i 2019 blev påkørt af en formodet vanvidsbilist, som fire år senere endnu ikke er blevet stillet for retten. Magnus' mor savner svar

I videoen her sætter Britta Buhl ord på sin søns død og følelsen af ikke at kunne holde en gerningsmand til ansvar

Sagen kort

Natten til den 23. juli 2019 mistede den 35-årige politibetjent Magnus Buhl Hansen livet på Langebro i København, da en formodet vanvidsbilist ifølge politiet påkørte hans bil med mindst 117 kilometer i timen i en 50 km/t.-zone.

Den formodede gerningsmand, der er er af somalisk oprindelse og i dag er 29 år, er aldrig blevet dømt.

Da retssagen skulle starte 1. december 2020, dukkede den tiltalte ikke op. Han befandt sig i London og forklarede, at han var testet positiv for coronavirus. Københavns Byret vurderede, at der ikke var tale om 'lovligt forfald', da de mente, at der sandsynligvis var blevet fusket med coronatesten.

3. februar 2021 meddelte Københavns Politi, at den tiltalte var blevet anholdt i Dubai. Han blev senere løsladt mod kaution.

Så vidt vides befinder han sig fortsat i Dubai, til trods for at Danmark i marts 2022 indgik en udleveringsaftale med de Forenede Arabiske Emirater.

Det manglende retslige efterspil gør, at Magnus Buhl Hansens mor, Britta Buhl, savner både svar og retfærdighed. Især efter det i starten af april kom frem, at Dubai nu vil udlevere den svindelmistænkte Sanjay Shah.

'Har slået et uskyldigt menneske ihjel'
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har ikke ønsket at medvirke i et interview. Justitsministeriet har i stedet sendt et skriftligt svar.

'Vanvidskørsel er foragt for liv, og jeg føler dybt for de pårørende i den her forfærdelige sag, hvor en vanvidsbilist har slået et uskyldigt menneske ihjel. Jeg kan forsikre om, at de danske myndigheder stiller sig fuldt til rådighed for de emiratiske myndigheders behandling af anmodningen om udlevering til Danmark,' lyder det fra ministeren.

Annonce:

Han udtaler desuden, at Rigsadvokaten løbende er i kontakt med myndighederne i emiraterne. 'Blandt andet for at sikre at den danske anklagemyndighed på bedst mulig måde understøtter sagen.'

'Et godt samarbejde'
I det skriftlige svar skriver Justitsministeriet, at 'de danske myndigheder har et godt samarbejde med myndighederne i emiraterne'.

'Det er et samarbejde, der blandt andet bygger på respekt for, at det ikke er det danske retssystem, der fungerer i Dubai, men deres eget,' udtaler ministeren.

Han udtaler desuden, at 'sagen om den formodede gerningsmand bag den tragiske dødsulykke er en højt prioriteret sag', hvorfor han kan forsikre om, at 'de danske myndigheder stiller sig fuldt til rådighed for de emiratiske myndigheders behandling af anmodningen om udlevering til Danmark'.

'Da der er tale om en verserende straffesag, kan jeg ikke blive mere konkret, men jeg kan forstå, at den formodede gerningsmand i 2021 er blevet underlagt et udrejseforbud i de Forenede Arabiske Emirater.'

Slutteligt lyder det, at ministeren følger sagen fra Langebro tæt.

Annonce:

'For det skal ikke kunne betale sig for formodede gerningsmænd at forsøge at skjule sig i andre lande for at undgå at blive retsforfulgt og stillet for en dansk domstol.'

Forsvarer: Stadig i kontakt
Ekstra Bladet har været i kontakt med den tiltaltes forsvarsadvokat Anders Schønnemann. I en sms skriver han, at han er stadig er i kontakt med den tiltalte.

'Men jeg ønsker fortsat ikke at udtale mig til sagen, mens udleveringsspørgsmålet pågår,' skriver han.

Læs her hvordan familien fik at vide, at Magnus Buhl Hansen var blevet dræbt.

Hvad er vanvidskørsel?

Vanvidskørsel dækker over:

- Særlig hensynsløs kørsel

- Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel over 100 km/t.

- Kørsel med en hastighed på 200 km/t. eller derover

- Spirituskørsel med en promille over 2,00

Skærpelse af reglerne
31. marts 2021 trådte de nye regler om vanvidskørsel i kraft. De nye regler indebærer, at politiet har fået udvidet mulighed for at beslaglægge biler anvendt til vanvidskørsel med henblik på konfiskation.

De nye regler indebærer en række skærpelser for overtrædelser af straffeloven i forbindelse med vanvidskørsel.

Blandt andet medfører reglerne, at straffen for uagtsomt manddrab begået i forbindelse med vanvidskørsel er blevet forhøjet med 150 procent, og straffen for uagtsom legemsbeskadigelse begået i forbindelse med vanvidskørsel er blevet forhøjet med 100 procent.

Desuden er der også indført skærpede straffe for vanvidskørsel efter færdselsloven. Det betyder blandt andet, at straffen for kap- og væddeløbskørsel er skærpet fra bøde til fængsel.

Kap- og væddeløbskørsel vil som udgangspunkt medføre en ubetinget frakendelse af kørekortet i mindst tre år.

Kilde: Justitsministeriet og Midt- og Vestjyllands Politi

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: