Justitsminister vil frigive omstridt Trump-rapport

Rapport om Rusland-samarbejde frigives inden for en uge. Justitsminister har sagt, den frikender Trump

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

USA's justitsminister, William Barr, oplyser tirsdag, at han vil offentliggøre Mueller-rapporten inden for en uge.

I rapporten er det undersøgt, om Donald Trumps kampagne samarbejdede med Rusland i valgåret 2016. Når den frigives, vil der være overstregning af følsomme oplysninger.

- Inden for en uge vil jeg være i en stilling, hvor jeg kan frigive rapporten til offentligheden, siger Barr til lovgivere i Kongressen.

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller og hans team afsluttede arbejdet med rapporten 22. marts. To dage senere konstaterede Barr og vicejustitsminister Rod Rosenstein i et fire sider langt resume af rapporten, at Trump ikke begik noget ulovligt i forhold til Rusland.

I rapporten ville Mueller ifølge justitsministeren ikke afgøre, om der skulle rejses sigtelse mod Trump og hans folk for forsøg på at lægge hindringer i vejen for undersøgelsen.

Det konstaterede Barr i sit resume, at der ikke er basis for.

Demokraterne i Kongressen har bedt om, at rapporten frigives uden overstregninger.

Heksejagt
Rapporten er cirka 400 sider lang. Den er i næsten to år blevet kommenteret vredt af Trump. Han har kaldt efterforskningen af ham og hans kampagne for en 'heksejagt'.

Men en række af Trumps nærmeste er i forbindelse med efterforskningen blevet sigtet og dømt. Det gælder blandt andet hans tidligere kampagnechef Paul Manafort.

Rapporten fastslår ifølge Barr, at Rusland gennemførte en kampagne af misinformation under valgkampen i 2016. Det lykkedes således russere at hacke Det Demokratiske Parti. Det skadede den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton

Barr siger, at folk fra Muellers hold vil assisterer, når det skal afgøres, hvilke dele af rapporten, der skal overstreges.

OVERBLIK: Fem personer har tilstået efter Mueller-anklager

Den tidligere FBI-chef står i spidsen for undersøgelsen om muligt samarbejde mellem Rusland og Trump-kampagnen op til præsidentvalget i 2016.

Her er et overblik over de fem personer, der har erklæret sig skyldige:

* Rick Gates, tidligere rådgiver for Donald Trump.

Gates har fredag erklæret skyldig i at have løjet for amerikanske myndigheder og i at have konspireret mod USA's regering.

* Michael Flynn, tidligere sikkerhedsrådgiver for Donald Trump.

Flynn erklærede sig i slutningen af sidste år skyldig i at have løjet over for FBI om et møde med Ruslands ambassadør i USA.

* George Papadopoulos, tidligere udenrigspolitisk rådgiver for Donald Trump.

Papadopoulos indrømmede i oktober, at han - mens han arbejdede for Trump - talte med en professor med gode forbindelser til Ruslands regering.

* Richard Pinedo, marketingstrateg og hjemmesideejer.

Pinedo fra Californien er den mest ukendte af dem, der har erklæret sig skyldige i Muellers anklager. Pinedo solgte uden at vide det bankkonti til russere, der blandede sig i det amerikanske valg.

* Alex van der Zwaan, advokat.

Van der Zwaan har erklæret sig skyldig i at lyve over for Muellers hold af efterforskere i forhold til sit arbejde for Rick Gates.

Se også: Trump giver grønt lys til at offentliggøre rapport

Se også: Trump giver grønt lys til at offentliggøre rapport

103 kommentarer
Vis kommentarer