Kæmpe-krise i Spanien: - Det kan blive voldeligt

Situationen mellem Spanien og Catalonien er kritisk og kan udvikle sig voldeligt, vurderer ekspert

Der var voldsomme scener i Barcelona tidligere onsdag, da demonstranter prøvede at forhindre politiet i at føre den højtstående embedsmand Xavier Puig væk. Foto: AP/Emilio Morenatti
Der var voldsomme scener i Barcelona tidligere onsdag, da demonstranter prøvede at forhindre politiet i at føre den højtstående embedsmand Xavier Puig væk. Foto: AP/Emilio Morenatti

- Det er en meget alvorlig situation, der foregår lige nu i Spanien. Det er ikke set værre i nyere tid, og det kan udvikle sig voldeligt.

Sådan lyder det fra Morten Rievers Heiberg, der er ekspert i spanske forhold og professor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

Hans udmelding kommer i kølvandet på den krise, der lige nu er under opsejling i Spanien, hvor den regionale regering i den spanske delstat Catalonien anklager den spanske regering for at sætte regeringens selvstyre ud af kraft.

Lang konflikt
Ifølge Morten Riever Heiberg udspringer krisen af en årelang konflikt mellem Spanien og Catalonien. Omdrejningspunktet for konflikten er en folkeafstemning om løsrivelse, der skulle være afholdt i starten af oktober. 

- Situationen er kulminationen på en årelang konflikt, der er opstået, fordi Catalonien ønsker større autonomi og råderum. Det der sker lige nu, og som har fået det hele til at kulminere, er, at lokalregeringen i Catalonien ønsker at holde en afstemning om løsrivelse 1. oktober i år. Den lov, som skulle danne ramme om den folkeafstemning, er nu blevet kendt forfatningsstridig og dermed ulovlig af forfatningsdomstolen i Spanien, og det har gjort den catalanske lokalregering meget sure, siger han.

Ifølge professoren har den spanske regering taget hårde midler i brug for at undgå, at den catalanske afstemning bliver afholdt.

- Den spanske regering har den seneste tid foretaget forskellige tiltag for at undgå, at afstemningen kommer til at blive ført ud i livet. De har blandt andet overtaget de catalanske finanser og pudset politi og efterretningstjenester på den catalanske regering. Men det virker til, at regeringen i Catalonien er ligeglade med det og bliver ved med at presse på for at holde den her afstemning, og derfor har det udviklet sig ganske dramatisk, fortsætter han.

Meget kritisk situation
Ifølge Morten Rievers Heiberg er situationen i Spanien meget alvorlig og kan få enorme konsekvenser for landet.

- Jeg vil sige det sådan, at hvis vi taler om en skala fra 1-10 i forhold til, hvor kritisk den her situation er, så er vi nok oppe på 9-9,5. Det er en meget ulykkelig situation. Man kan frygte, at der vil komme voldelige optøjer, og at dem, der kæmper for uafhængighed vil gå ind i en voldelig frihedskamp, hvis situationen går op i en spids, eller der ikke kommer en løsning. På den måde kan konflikten have store konsekvenser for befolkningen i Spanien, siger professoren.

Hvis Catalonien skal løsrive sig fra Spanien, er en regulær forfatningsændring dog nødvendig, og det er kun muligt i teorien, vurderer Morten Rievers Heiberg.

- Den catalanske selvstændighed er kun teoretisk mulig, fordi den spanske forfatning ikke tillader, at de løsriver sig. Hvis Catalonien løsriver sig alligevel, er de ikke længere anerkendt af Spanien, og det vil gå ud over deres europæiske anerkendelse. Så kan de pludselig ikke være med i for eksempel EU mere og vil stå udenfor det europæiske fælleskab, siger han.

- Catalonien kan derfor kun få selvstændighed, hvis der kommer en forfatningsændring, og det kræver flertal i den spanske regering. Et sådant flertal kommer højst sandsynligt aldrig til at ske. Den eneste vej frem i denne konflikt er i mine øjne, at de to parter finder hen til forhandlingsbordet og på en eller anden måde indgår i en dialog, så de kan finde en løsning. Det er dog ikke sikkert, at den løsning nogensinde kommer, tilføjer han.

FAKTA: Catalonien - Spaniens rige region

Trangen til løsrivelse er stor i Catalonien i det nordøstlige Spanien, hvor 70 procent af indbyggerne ønsker en afstemning om, hvorvidt Catalonien skal være uafhængig af Spanien.

Afstemningen om spørgsmålet er planlagt 1. oktober. Afstemningen er kendt ulovlig af en forfatningsdomstol, fordi den er i strid med den spanske forfatnings artikel to, der siger, at landet ikke må deles.

Onsdag er 12 medlemmer af den regionale regering og administration blevet anholdt af spansk politi.

Her kan du læse om regionen:

* Catalonien ligger i det nordøstlige Spanien ved grænsen til Frankrig.

* Indbyggere: 7,5 millioner ud af Spaniens befolkning på næsten 50 millioner.

* Hovedstad: Barcelona (1,6 millioner indbyggere).

* Sprog: Catalansk, der er et romansk sprog, som adskiller sig fra spansk.

* Økonomi: Catalonien er den rigeste og en af de mest veludviklede regioner i Spanien. Turisme, kemiske virksomheder, metalindustri, banker og handel vejer tungt.

* Historie: Catalonien har de seneste 300 år været en del af Spanien. I sidste halvdel af 1800-tallet begynder regionen at definere en national kultur i en periode, hvor nationalismen vokser i Europa. Under general Francisco Francos diktatur fra 1939 opløses den catalonske forfatning, og det catalanske sprog undertrykkes.

* Efter Francos død omdannes Spanien i 1975 til et demokrati. Som følge af forfatningen fra 1978 bliver Catalonien en selvstyrende region i 1979.

* Regionen har eget parlament, regering og regionspræsident.

* Uafhængighedsflaget hedder Estelada.

* En tredjedel af Spaniens turister holder ferie i Catalonien.

Kilder: Ritzau, AFP