Kæmpe lussing til omstridt kreditkort-fusker

Indehaveren af Grønlands rekord i personlige stemmer - den ofte skandaleramte - Aleqa Hammond blev straffet af vælgerne ved tirsdagens valg

Hvad er det centrale i det grønlandske valg? Ekstra Bladets journalist Per Mathiessen forklarer her

Ved valget i 2013 fik Aleqa Hammond 6818 personlige stemmer. Tirsdag fik hun blot XX Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix Politik Kæmpe lussing til omstridt kreditkort-fusker

Ved valget i 2013 fik Aleqa Hammond 6818 personlige stemmer. Tirsdag fik hun blot 171 Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix
Ved valget i 2013 fik Aleqa Hammond 6818 personlige stemmer. Tirsdag fik hun blot 171 Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix

Foto: /ritzau/Shutterstock Plus INFOGRAFIK: Kongeriget kan skrumpe 98 procent

NUUK (Ekstra Bladet): Landstings-valget på Grønland blev en kæmpe lussing til den tidligere landsstyreformand og stemmesluger, Aleqa Hammond, der har været involveret i flere skandaler med misbrug af skattekroner.

Med blot 171 personlige stemmer tirsdag fik det nuværende medlem af Folketinget - og formand for Grønlandsudvalget - ikke noget prangende valg og kommer ikke i Landstinget. 

Demokraternes partileder Randi Vestergaard Evaldsen venter på, at  partilederrunden på KNR går igang. Men stemmerne fra det sidste valgsted mangler stadig. Foto: Jonas Olufson Dansk politik Grønland: Her er valgets store vinder

I 2013 opnåede Hammond ellers et rekordstort antal personlige stemmer, da 6818 vælgere satte deres kryds ud for hende. Valgresultatet gjorde hende dengang til Grønlands første kvindelige landsstyreformand.

Derefter fulgte en række skandaler, som kostede hende formandsposten. Trods det blev hun valgt til Folketinget i 2015 på et af de to grønlandske mandater.

Derfor var det forventet, at den tidligere stemmesluger kunne trække vælgere til det nystiftede parti Nunatta Qitornai, som hun først meldte sig ind i efter valgets udskrivelse i marts.

Men også i det danske folketing var hun kommet galt afsted. I 2016 afslørede Ekstra Bladet, at hun havde misbrugt sit kreditkort fra Folketinget. Hammond havde powershoppet privat for 13.000 kroner.

Aleqa Hammond måtte efterfølgende betale tilbage og blev ekskluderet fra sit parti Siumut. Hun blev også smidt ud af den socialdemokratiske folketingsgruppe på Christiansborg (Siumut er Socialdemokratiets søsterparti).

Som løsgænger lavede hun derefter en aftale med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at frede regeringen. Til gengæld blev hun formand for Folketingets Grønlandsudvalg og stedfortræder i Nordisk Råd.

Hendes nye parti Nunatta Qitornai blev stiftet af den frafaldne Siumut-politiker Vittus Qujaukitsoq, der har som mål at gøre Grønland selvstændigt hurtigst muligt. (artiklen fortsætter under billedet)

Vittus Qujaukitsoq, partileder for Nunatta Qitornai. Foto: Jonas Olufson
Vittus Qujaukitsoq, partileder for Nunatta Qitornai. Foto: Jonas Olufson
 

Vittus Qujaukitsoq har tidligere været Grønlands udenrigsminister – men stillede sidste sommer op mod den siddende landsstyreformand Kim Kielsen og tabte kampen om formandsposten i Siumut. I marts stiftede han så det nye løsrivelsesparti, som med blot cirka 3,4 procent af stemmerne ved tirsdagens kun får et mandat i Landstinget.

Foto: /ritzau/Shutterstock Plus INFOGRAFIK: Kongeriget kan skrumpe 98 procent

FAKTA: Her er valgresultatet i Grønland

Samtlige 72 valgsteder i Grønland er onsdag morgen talt op efter tirsdagens valg.

De to store partier, socialdemokratiske Siumut og venstrefløjspartiet IA, der sammen med Partii Naleraq hidtil har dannet en bred koalition i Grønland, må notere en klar tilbagegang i forhold til valget i 2014, mens det socialliberale parti Demokraterne omvendt går markant frem.

Syv partier stillede op, og samtlige syv bliver repræsenteret i selvstyrets parlament.

Parlamentet har 31 medlemmer, og partiernes mandattal ser således ud med 2014-resultatet i parentes:

1. Siumut: 9 (11).

2. IA: 8 (11).

3. Demokraterne: 6 (4).

4. Partii Naleraq: 4 (3).

5. Atassut: 2 (2).

6. Samarbejdspartiet: 1 (0).

7. Nunatta Qitornai: 1 (0).

Her er valgresultatet i procent (i parentes resultat fra valget i 2014):

1. Siumut 27,2 procent (34,3).

2. Inuit Ataqatigiit 25,5 procent (33,2).

3. Demokraterne 19,5 procent (11,8).

4. Partii Naleraq 13,4 procent (11,6).

5. Atassut 5,9 procent (6,5).

6. Samarbejdspartiet 4,1 procent (0).

7. Nunatta Qitornai 3,4 procent (0).

Kilde: Valg.gl.