Kæmpe mail-lækage rammer over en million danskere: Flere kendte politikere blandt

Der skal mere fokus på datasikkerhed, mener flere politikere, efter et massivt læk af mailkonti og passwords er blevet afsløret

Tjenester som Playstation og Lindedin har været ramt af et gigantisk læk af brugeroplysninger. Foto: Polfoto/Finn Frandsen
Tjenester som Playstation og Lindedin har været ramt af et gigantisk læk af brugeroplysninger. Foto: Polfoto/Finn Frandsen

På verdensplan har over en milliard mennesker været ramt af en gigantisk mail-lækage, mens 1,2 millioner danske e-mailkontis og kodeord ligger frit tilgængeligt på nettet.

BT skriver, at lækagen er sket for flere år siden, men at oplysningerne stadigvæk ligger på nettet.

Den omfatter en lang række store danske virksomheder og prominente politikere heriblandt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), nuværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) og EU-kommissær Margrethe Vestager (RV).

Sidstnævnte er bekymret over, at nogen muligvis har haft adgang til hendes private mail:

- Selvom det ligger år tilbage, er det ubehageligt, for det betyder, at der potentielt er nogen, som har haft adgang til ens oplysninger. Det føles jo næsten på samme måde, som hvis nogen har fået fat i ens private breve, sprættet dem op, læst dem og lagt dem tilbage, siger Margrethe Vestager til BT.

Hun bakkes op af økonomi- og indenrigsministeren, der er opfordrer til, at folk i fremtiden er mere opmærksomme, når det gælder deres personfølsomme oplysninger på nettet:

- Det er alligevel ubehageligt, når ens kodeord til alle mulige tjenester er ude. En lækage eller et hack er en god påmindelse om at få skiftet sit kodeord. Alle må tænke over, at det er et problem med de her læk og huske at være opmærksomme på sikkerheden online, siger Simon Emil Ammitzbøll.

De ti danske tjenester der er værst ramt af lækagen

Tallet angiver, hvor mange lækkede e-mails med password, der er tale om hos hver tjeneste.

  1. live.dk - 171.656
  2. yahoo.dk - 74.778
  3. mail.dk - 53.007
  4. ofir.dk 52.161
  5. jubii.dk - 32.232
  6. sol.dk - 31.870
  7. hotmail.dk - 24.430
  8. stofanet.dk - 23.041
  9. forum.dk - 22.032
  10. wbspeed.dk - 20.194

Kilde: BT

Opmærksomhed på datasikkerhed
De store læk af mail- og passwordoplysninger, der omfatter 365 mailkonti, som kan knyttes til Folketinget skulle ifølge en ekspert være sket gennem det sociale medie Linkedin.

Derfor er det endnu uvist, om oplysninger til folketingspolitikernes arbejds-emails er en del af lækket, eller om det 'kun' drejer sig om deres koder til de tilhørende Linkedin-profiler.

Men det skal stadig ses i meget alvorligt lys af flere årsager, vurderer online sikkerhedsekspert Peter Kruse fra selskabet CSIS:

- Det er potentielt meget farligt, for en hacker vil derved have fået adgang til følsomt materiale, men har også kunnet ramme andre folketingsmedlemmer, sende mails på vegne af politikeren eller for eksempel kunnet overvåge dem, siger han og advarer:

- Derfor skal man aldrig benytte samme password flere steder, siger Peter Kruse.

BT skriver, at de har fået de lækkede e-mailoplysninger af programmøren d0gberry, der har oprettet en søgemaskine, hvor man kan se om ens egen e-mail er en del af det massive læk. BT nævner også, at de ikke er bekendt med d0gberrys sande identitet,.

18 kommentarer
Vis kommentarer