Kæmpe politisk krise: Nu er hele USA's offentlige sektor lukket ned

Statsapparatet i USA er ramt af nedlukning, efter at Senatet afviste et budgetforslag fredag, skriver Reuters

Donald Trump i Det Hvide Hus. Foto: AP
Donald Trump i Det Hvide Hus. Foto: AP

Senatet i USA har stemt nej til et forslag om finansiering af det statslige budget, og statsapparatet er derfor lukket ned ved midnat mellem fredag og lørdag amerikansk tid.

Det betyder, at store dele af den offentlige sektor i USA går i stå. Uden et budget må den nemlig ikke foretage sig noget, medmindre der er tale om nødstilfælde.

Derfor betyder nedlukningen også, at flere tusinde offentligt ansatte bliver sendt på tvunget orlov nu.

Nogle områder er dog undtaget. Det er for eksempel fængsler og visse sundhedsområder. Militæroperationer i udlandet lukker heller ikke ned.

Afstemning i Senatet
Fra Det Hvide Hus bliver der skudt med skarpt mod Demokraterne, som ellers er i mindretal i både Senatet og Repræsentanternes Hus.

- Senatets demokrater står bag nedlukningen. I aften har de sat politik over vores nationale sikkerhed, militærfamilier, sårbare børn og vores lands mulighed for at servicere alle amerikanere, siger talskvinde for Det Hvide Hus Sarah Huckabee Sanders.

Forslaget, der blev stemt ned fredag, havde til formål at give politikerne mere tid til at forhandle finansiering af statens opgaver på plads. Det lykkedes imidlertid ikke.

Det betyder en nedlukning af det amerikanske statsapparat

Anders Agner Pedersen, redaktør på Kongressen.dk, der er et medie med fokus på amerikansk politik, fortæller her, hvad en nedlukning af statsapparatet betyder.

Hvad sker der, når statsapparatet lukker ned?

- Alt føderalt lukker - ministerier, nationalparker, museer og så videre. Alle føderalt offentligt ansatte bliver sendt hjem uden løn og venter, til man når frem til en løsning, så man kan genåbne regeringen og få åbnet det offentlige Amerika igen.

- Det er et utroligt pres at lægge på en masse almindelige menneskers husholdning, at de bliver taget som økonomiske gidsler, siger Anders Agner Pedersen.

Strengt nødvendige stillinger som flyledere og det føderale forbundspoliti, FBI, bliver dog ikke sendt på orlov. Ligeledes bliver brevene fortsat delt ud, og skoler, politi og sygehuse bliver ikke berørt.

Da det skete i 2013 måtte cirka 800.000 offentligt ansatte gå på tvunget orlov i over to uger uden løn.

To tidligere nedlukninger - i 1995 og 1996 - kostede USA's stat omkring syv milliarder kroner.

Massiv politisk krise
Der er stor uenighed blandt senatorerne om blandt andet militære udgifter og illegale indvandrere.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kan dermed fejre etårsdagen for sin indsættelse lørdag under en massiv politisk krise.

En nedlukning i USA skete senest i 2013. Dengang måtte cirka 800.000 offentligt ansatte gå på orlov i over to uger uden løn.

To tidligere nedlukninger - i 1995 og 1996 - kostede den amerikanske stat omkring syv milliarder kroner.