Kæmpe skattefidus afsløret: Donald Trump fik formue af sin far

Donald Trumps far overførte i hemmelighed millioner af dollars til sin søn, skriver avis. Nu vil myndighederne se på den gamle sag

Kæmpe skattefidus afsløret: Donald Trump fik formue af sin far

USA's præsident, Donald Trump, ynder at fremhæve sig selv som en 'selfmade' milliardær, der startede med et beskedent lån fra sin far.

Men selvportrættet holder ikke. Det afslører New York Times, der har gennemgået tusindvis af skatte- og selskabspapirer fra Donald Trumps far, Fred Trump, der skabte sig en formue som ejendomsspekulant.

Avisens analyse viser, at Donald Trump har fået en langt større formue fra sine forældre, end han har oplyst.

Og mange af pengene er angiveligt blevet overført til Donald Trump og hans søskende i et forsøg på at omgå skattereglerne.

Millionløn som treårig
Fred Trump begyndte tidligt at berige sine børn for at mindske sin skattebetaling, og kreativiteten kendte tilsyneladende ingen grænser.

Således viser dokumenterne, at Donald Trump blot var tre år gammel, da hans far gav ham en årsløn på 200.000 dollars (cirka 1,2 millioner kroner).

Trump blev dollar-millionær som otteårig, hvilket var begyndelsen på et privilegeret liv, hvor Fred Trump begunstigede sønnen på bekostning af skatteyderne.

Et portræt af Donald Trumps far, Fred Trump, i Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus. Foto: AP
Et portræt af Donald Trumps far, Fred Trump, i Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus. Foto: AP
 

Ifølge New York Times modtog Donald Trump gennem en årrække mindst 413 millioner dollars (godt 2,5 milliarder kroner) fra sin fars imperium.

En stor del af dette beløb tilkom Donald Trump, fordi han hjalp forældrene med at mindske deres skattebetalinger.

Desuden oprettede Trump sammen med sine søskende skuffeselskaber for at dække over millioner af dollars, som forældrene dermed skattefrit kunne forære deres børn, hævder avisen.

Skattevæsnet undersøger
Fred Trump døde i 1999, og hans ejendomsimperium blev solgt i 2004. Donald Trumps gevinst ved salget var 177 millioner dollars – cirka en milliard kroner i dagen vekselkurs.

Skattemyndighederne i New York oplyser til Associated Press, at man undersøger avisens oplysninger for at se, om Trump deltog i skatteunddragelse på vegne af sine forældre.

Ifølge skatteeksperter er det dog ikke sandsynligt, at Donald Trump risikerer at blive retsforfulgt, da de påståede forhold ligger langt tilbage i tiden, skriver avisen.

USA's præsident, Donald Trump. Foto: AP
USA's præsident, Donald Trump. Foto: AP
 

En advokat for Donald Trump afviser oplysningerne.

- New York Times’ påstand om bedrageri og skatteunddragelse er 100 procent falsk og yderst ærekrænkende, siger advokat Charles Harder.

Savner selvangivelse
Robert Trump, præsidentens bror, siger, at alle skattemæssige forhold er blevet rapporteret til myndighederne.

- Vores familie har ikke flere kommentarer til disse forhold, der fandt sted for omkring 20 år siden, siger han i en udtalelse.

Demokraten Adam Schiff minder i en opdatering på Twitter om, at Donald Trump er den eneste præsident i nyere tid, der ikke har offentliggjort sin selvangivelse.

'Afsløringen i New York Times understreger, hvorfor offentligheden bør se hans skattepapirer og få indblik i hans families finansielle forretninger', skriver han.

MILLIONÆR SOM 8-ÅRIG

Ifølge Donald Trumps egen udlægning af sin vej til rigdom så forvandlede han med gåpåmod og evner et lån på én million dollar fra sin far til et forretningsimperium på ti milliarder dollar.

Men Trump har muligvis pyntet på historien.

The New York Times har gransket hundredvis af skatteindberetninger fra Donald Trumps far, Fred C. Trump. Resultatet af graverarbejdet er offentliggjort tirsdag.

Hovedpunkter fra avisens undersøgelse (beløb er omregnet til nutidsværdi):

* Allerede som treårig tjente Donald Trump 200.000 dollar fra sin fars ejendomsselskaber.

* Som otteårig var han millionær i dollar.

* Inden han fyldte 17, havde hans far gjort ham til medejer af en boligblok med 52 lejligheder.

* Kort efter sin universitetstid modtog han årligt et beløb på én million dollar fra sin far.

* Beløbene voksede, som årene gik. Da Donald Trump var i 40'erne og 50'erne, fik han over fem millioner dollar om året fra sin far.

* Skattedokumenterne afslører, at Donald Trump sammenlagt modtog mindst 413 millioner dollar fra sin fars ejendomsimperium.

* Det største enkeltstående beløb kom til udbetaling lang tid efter Fred Trumps død i juni 1999.

* I maj 2004 solgte Donald Trump og hans søskende det livsværk, som faren havde brugt 70 år på at opbygge. Donald Trumps andel var på 177,4 millioner dollar eller 236,2 millioner dollar i nutidsværdi.

* Pengemagasinet Forbes seneste skøn for Donald Trumps nettoformue lyder på 3,1 milliarder dollar.

Kilde: The New York Times, Forbes.