Annonce:
Annonce:

Kæmpe stemme-brøler

CDU-leder og kanslerkandidat Armin Laschet vendte sin stemmeseddel forkert. Nu er hans stemme måske ugyldig

Annonce:
Følg Politik

I dag søndag skal tyskerne til valg.

De skal finde nye medlemmer til Forbundsdagen og den nye kansler. Der er tre kandidater i spil til at overtage Merkels post.

Alle tre har været ramt af skandalesager, men særligt CDU's leder, Armin Laschet, har stået bag en del bommerter. Da Tysklands forbundspræsident skulle holde tale for ofrene ved oversvømmelserne i sommer, stod Laschet i baggrunden og grinede.

Og nu står den kristendemokratiske kandidat for skud igen.

Denne gang skyldes det, at han i dag fik vendt sin stemmeseddel forkert, da han skulle afgive sin stemme til valget. Hans to krydser blev fanget af kameraer, og derfor kan hans stemme ifølge det tyske medie Bild muligvis være ugyldig.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Lederen af CDU, Armin Laschet. Foto: Ritzau Scanpix
Lederen af CDU, Armin Laschet. Foto: Ritzau Scanpix

Annonce:

Tyske regler siger, at stemmesedlen skal være foldet den anden vej, så det ikke er synligt, hvem man har stemt på.

De to andre kandidaters skandaler
Men det er ikke kun Laschet, som går til valg tynget af skandalesager.

Olaf Scholz står ifølge de fleste meningsmålinger til at vinde valget - dog snævert. Han er fra det socialdemokratiske SPD. Desuden er han finansminister, og det er netop i hans rolle som finansminister, at han er endt i en skandale. En uge inden valget er han trukket ind i sag om hvidvask. Han er dog ikke mistænkt i sagen.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Annalena Baerbock er med-leder af De Grønne. Hun vendte i dag stemmeseddelen den rigtige vej, da hun afgav sin stemme. Foto: Ritzau Scanpix
Annalena Baerbock er med-leder af De Grønne. Hun vendte i dag stemmeseddelen den rigtige vej, da hun afgav sin stemme. Foto: Ritzau Scanpix
 

Annalena Baerbock er fra miljøpartiet De Grønne. Hun er endt i en skandale, da hun glemte at indberette en bonus på 25.000 euro til de tyske skattemyndigheder. Der var plagieret i hendes nye bog, og der har været reference i hendes cv, som ikke har kunne bakkes op.

Tidspunkter

- I dag klokken 08.00 åbnede stemmeboksene i Tyskland.

- Tyskerne skal vælge nye medlemmer til Forbundsdagen samt finde Merkels arvtager.

- Der er 299 valgkredse i Tyskland, som er fordelt på tværs af 16 tyske delstater. De kan vælge mellem 47 partier og 6211 kandidater.

- Klokken 18.00 lukker valgstederne. På det tidspunkt vil de store tyske tv-stationer offentliggøre deres valgstedsmålinger, som giver en god indikation af resultatet.

- I 2017 ved sidste valg stod det allerede klart her, at Angela Merkels Konservative havde vundet valget.

- Natten til mandag vil alle valgkredse være talt op. Ved sidste valg kom det endelige resultat omkring klokken 04.00.

- Alle tyskere har mulighed for at brevstemme. Brevstemmerne skal være modtaget og godkendt af myndighederne seneste søndag klokken 18.00.

- Den endelige regeringskonstellation kan dog tage månedsvise at finde. Ved sidste valg kom regeringen først på plads 14. marts 2018. Også denne gang forventer man, at det kan tage tid.

- Udover der skal vælges medlemmer til Forbundsdagen og den nye kansler skal findes, bliver der også afholdt delstatsvalg i Berlin og Mecklenburg-Vorpommen.

Vigtige emner

- Klima
Klimadagsordnen fylder generelt mere og mere. Det gør sig også gældende ved det tyske valg. Særligt efter oversvømmelserne i sommers er klimadagsordnen rykket op på de fleste tyskere prioriteringsliste. Mere ambitiøs klimapolitik er den vigtigste mærkesag for De Grønne. Annalena ønsker for eksempel, at salget af benzinbiler skal forbydes fra 2030. Både Laschet og Scholz vil helst ikke prioritere klima på bekostning af industrien. 

- Velfærd
Uligheden vokser i Tyskland. Lige nu lever 16% af den tyske befolkning under fattigdomsgrænsen. De grønne og SPD ønsker at hæve mindstelønnen til 72 kr. i timen. Mens CDU vil gennemføre skattelettelser, som skal sætte gang i økonomien.

- Digitalisering
Corona-krisen gjorde det klart for de fleste tyskere, at de er håbløst bagud på den digitale front. Og mange havde måske troet, at digitalisering ville fylde mere, ende det egentligt har gjort for de forskellige kandidater under valgkampen. For eksempel blev de daglige smittetal sendt med fax. Desuden er det omkring hver tredje tysker, som der oplever internetproblemer. Alle tre partier er enige om en prioritering af digitalisering. Forskellen ligger ved, at CDU ikke er villig til at stifte gæld for at opnå en langt mere omfattende digitalisering.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: