Kampklar Tsipras holder fast i valgløfter inden EU-møder

Grækenlands regering vil ikke bede om en forlængelse af hjælpepakke og alle dens fejl, siger Alexis Tsipras

Følg Politik

Grækenland ønsker ikke et forlænget kriseprogram, men i stedet midlertidig finansiering, der kan give det sydeuropæiske euroland tid til at forhandle sig frem til en ny aftale med kreditorerne.

Det siger den nye græske premierminister, Alexis Tsipras, søndag aften i sin første store tale til parlamentet siden sin tiltrædelse for knap to uger siden.

- Hjælpepakken har slået fejl, understreger Tsipras.

- Den nye regering har ingen ret til at bede om en forlængelse, for den kan ikke bede om, at fejltagelserne gentages, siger han.

Grækenlands nuværende hjælpepakke udløber 28. februar, og EU vil have den græske regering til at forlænge aftalen, herunder forpligtelsen til at gennemføre skrappe økonomiske reformer.

Men det har Grækenland udelukket, og dermed er der lagt op til sværdslag i den kommende uge, der både byder på et finansministermøde i eurogruppen og efterfølgende et EU-topmøde.

I sin tale til parlamentet lover Tsipras også at holde fast i alle sine valgløfter. Det indebærer blandt andet gratis mad og strømforsyning til de grækere, der sidder hårdest i det på grund af nedskæringerne.

- Regeringens førsteprioritet er at tage sig af hjælpepakkens store sår og håndtere den humanitære krise, sådan som vi lovede at gøre inden valget, siger han.

Det indebærer blandt andet at genansætte nogle af de mange offentligt ansatte, der blev fyret som led i tidligere sparerunder.

Tsipras lover at forstærke kampen mod korruption og skatteunddragelse og siger også, at han i løbet af i år vil sætte mindstelønnen op fra de nuværende 580 euro til 750 euro (5583 kroner) om måneden, skriver nyhedsbureauet AFP.

Samtidig siger den græske finansminister Yanis Varoufakis i et interview med italiensk tv, at de øvrige lande i eurozonen må indse, at det er umuligt for Grækenland at betale sin gæld under de nuværende betingelser.

Han advarer om at tvinge Grækenland ud af eurosamarbejdet og sammenligner det med et korthus, som vil kollapse hvis et kort fjernes.

- Jeg vil advare enhver, der overvejer en strategisk amputation af Grækenland fra Europa, for det er meget farligt, siger Varoufakis.

- Hvem vil komme efter os? Portugal?, spørger han.

FAKTA: Datoer, der kan afgøre Grækenlands gældskrise

Grækenland prøver at få genforhandlet de store kriselån på 240 milliarder euro, som EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) siden 2010 har ydet det kriseramte sydeuropæiske euroland.

Her er en række vigtige kommende datoer i Grækenlands forsøg på at undgå en statsbankerot og en eventuel udtræden af eurosamarbejdet.

* 9. februar

Parlamentet i Athen indleder to dages debat om den venstreorienterede premierminister Alexis Tsipras' regeringsprogram.

* 10. februar

Når parlamentsdebatten er afsluttet, skal Grækenlands nye regering igennem en tillidsafstemning i parlamentet i Athen. Den ventes sent på aftenen tirsdag.

* 11. februar

Eurogruppen, der består af de 19 finansministre i eurozonen, mødes ekstraordinært i Bruxelles for at undersøge, hvorvidt der kan indgås et kompromis med den nye græske regering.

* 12. februar

EU-topmøde i Bruxelles. Det er de 28 lederes første topmøde efter regeringsskiftet i Athen. Grækenland er ikke på dagsordenen officielt, men det er første gang, at Tsipras møder sine kolleger i samlet flok.

* 16. februar

Eurogruppen holder et ordinært møde i Bruxelles. Her vil det være sidste udkald for en græsk ansøgning om forlængelse af hjælpepakken, da nogle eurolande har brug for parlamentsgodkendelser.

* 28. februar

Grækenlands nuværende hjælpepakke med de tre långivere udløber. I slutningen af 2014 besluttede de at forlænge aftalen med to måneder for at give Grækenland tid til at finde sig selv i komplekset.

De tre långivere skal godkende den sidste udbetaling af lån til Grækenland på 1,8 milliarder euro. Sker det ikke, risikerer Grækenland at være ude af stand til at klare sine afdrag.

* 20. juli

Grækenland skal betale 3,5 milliarder euro tilbage til ECB.

* 20. august

Grækenland skal af med endnu 3,2 milliarder euro til ECB.

Kilde: AFP og dpa

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?