- Kan føre til revolution

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, mener, at Europa befinder sig i en kritisk fase

Der kan være en revolution på vej i Europa, mener Conte. Foto: Gregorio Borgia/AP
Der kan være en revolution på vej i Europa, mener Conte. Foto: Gregorio Borgia/AP

Den oprindelige idé med et europæisk fællesskab i EU har mistet pusten.

Det mener Italiens premierminister, Giuseppe Conte, der tirsdag er på besøg i Europa-Parlamentet i Strasbourg i Frankrig.

- Europa er i en kritisk fase. Det europæiske projekt synes at have mistet fremdriftskraften. Det er vores opgave at genstarte det europæiske projekt, siger Giuseppe Conte.

Bange for revolution
Giuseppe Conte gav tirsdag sit syn på Europas fremtid under en debat i Europa-Parlamentet. Her luftede han sin frygt for en revolution i Europa.

EU har nemlig fjernet sig for langt væk fra folket, mener den italienske premierminister.

- De europæiske folk ønsker, at man lytter til dem, men vi skal ikke acceptere, at det europæiske samfund bliver vredere og vredere. Vi har negligeret disse vrede følelser, og det kan føre til revolution. Og det viser flere fænomener jo i europæiske lande, sagde han i sin tale.

Conte frygter eksempelvis for den store utilfredshed, som 'De gule veste' især i Frankrig de seneste måneder har udvist mod den politiske 'elite'. Foto: Ritzau Scanpix
Conte frygter eksempelvis for den store utilfredshed, som 'De gule veste' især i Frankrig de seneste måneder har udvist mod den politiske 'elite'. Foto: Ritzau Scanpix

Kritik for migrantpolitik
Premierministeren kalder den fri bevægelighed for mennesker, varer og kapital for 'en af de vigtigste landvindinger i den europæiske integrationsproces'.

Og lige præcis integration fylder meget i talen og den efterfølgende debat.

Flere af spørgerne i parlamentet er ude med riven efter Italiens håndtering af migrantstrømmene fra Middelhavet.

Her nævnes sagen om 47 migranter på et redningsskib, som kredsede rundt uden for Siracusa i cirka to uger i januar.

Skibet fik først lov til at sejle ind til Italiens kyst, efter at Italien med seks andre EU-lande var blevet enige om at fordele de 47 migranter.

De kritiske røster kommer fra blandt andre lederen af den socialdemokratiske gruppe, tyske Udo Bullmann.

- Hvor er den storartede nation Italien? Hvor er det europæiske land? Vi har brug for, at regeringen stopper med at være umenneskelig, lyder det ivrigt.

Som svar kalder Conte store dele af Europa for 'hyklerisk'.

- Indvandrerne bliver først et problem, når man tænder projektørlyset og peger på Middelhavet. Problemet med indvandringen er jo ikke Middelhavet. Problemet opstår allerede, når de her personer drager fra landsbyen og ender i menneskehandlernes fold, siger han.

Også fra italienske parlamentarikere er der kritik. Til sidst under tirsdagens debat bliver tonen så grov - og afbrydelserne så mange - at formand Antonio Tajani, der også er italiener, må gribe ind:

- Jeg husker jer lige på, at Conte er en inviteret gæst. Jeg vil bede jer om at bruge et respektfuldt sprog, og her taler jeg særligt til mine landsmænd.

Politik Frankrigs De Gule Veste vil i EU-Parlamentet til maj

Samfund 47 migranter får lov til at komme i land i Italien

Demonstranter fra bevægelsen De Gule Veste går her på gaden i Paris. Det er 13. weekend, at de indtager gaderne i protest mod præsidentens politik. Foto: Zakaria Abdelkafi/Ritzau Scanpix 112 Demonstrant skreg af smerte: Fik revet hånden af

154 kommentarer
Vis kommentarer