Kan May overtale 75 politikere på 48 timer?

Vitale døgn for Storbritanniens premierminister, før brexit-showdown i Bruxelles torsdag

Kan Theresa May lave en Jack Bauer? Foto: Ben Stansall
Kan Theresa May lave en Jack Bauer? Foto: Ben Stansall

Det kommer til at kræve Kiefer Sutherlandske Jack Bauer-kræfter, hvis Theresa May skal demontere den brexit-bombe, der lige nu tæller ned under den britiske regerings forsøg på at forlade EU med en skilsmisseaftale.

May har i realiteten mindre end 48 timer, hvis hun skal være i stand til at tage til EU-topmøde på torsdag og præsentere ministerrådet med et positivt afstemningsresultat fra det britiske parlaments underhus.

Et resultat, der kræver, at Theresa May i løbet af mandag og tirsdag får overtalt 75 af sine egne parlamentsmedlemmer samt ,medlemmer fra det nordirske støtteparti, DUP, til at stemme for hendes dødssejler-aftale.

Aftalen er allerede blevet kasseret eftertrykkeligt hele to gange af parlamentet.

I sidste uge havde May reduceret sit nederlag fra en udradering af et flertal på 230 stemmer i underhuset til 'blot' at være en øretæve, hvor et flertal på 149 mandater afviste aftalen efter May havde holdt et sidste møde med EU-kommisssionens formand, Jean Claude Juncker.

Dermed er det magiske tal 75 for Theresa May.

Kaos i kulissen: May fandt pisken frem

Ifølge flere britiske medier vil Theresa May slet ikke sætte sin aftale til afstemning, hvis de næste dages charmeoffensiv ikke skaber udsigt til, at hun kan vinde et flertal i tredje forsøg.

- Vi vil kun sætte aftalen til afstemning igen, hvis vi har tillid til, at nok af vore kolleger og DUP er parate til at støtte den, så vi kan få den gennem parlamentet. Vi bliver ikke ved med at fremsætte den, hvis vi ikke har flyttet viseren, lyder det ifølge The Guardian fra finansminister Philip Hammond.

Og noget tyder da også på, at regeringens massive pres på parlamentsmedlemmerne allerede har haft en vis effekt.

Den notoriske brexit-hardliner, konservative Ester McVey, der sidste uge stemte imod Mays aftale, fortæller ifølge Sky News, at hun nu er parat til at stemme for aftalen.

- Alle reglerne er ændret. Vores grundlag var, at ingen aftale er bedre end en dårlig aftale, og jeg mener stadig, at Theresa Mays aftale er dårlig - men efter afstemningerne i underhuset i sidste uge er det ikke et valg, vi står over for længere, siger Ester McVey.

- 'No deal' er væk. Artikel 50 vil blive forlænget. Så valget foran os er: den her aftale eller ingen brexit overhovedet - og ikke at opnå brexit vil være at gå imod folkets demokratiske valg, lød det søndag fra McVey, der har sagt op som beskæftigelsesminister i Mays regering pga. brexit.

Lykkes det Theresa May at få sin aftale igennem parlamentet, vil hun rejse til EU og bede om en kort, teknisk udsættelse af brexit frem til 30. juni. Aftalen vil bl.a. indebære, at briterne ikke skal til stemmeurnerne til EP-valget i maj.

Lykkes det ikke Theresa May, går et helt nyt spil igang om brexit.

Du kan se nogle af scenarierne i grafikken herunder.