Kaos i kulissen: May fandt pisken frem

Hun lovede en fri afstemning, men pludselig opstod der kaos

Kaos i kulissen: May fandt pisken frem

Aftenens afstemning var utrolig tæt. Se den her. Video: Reuters

Theresa May og hendes regering havde lovet de konservative parlamentsmedlemmer en fri afstemning om no deal-brexit onsdag aften. Altså, at de konservative kunne stemme helt efter deres overbevisning om, hvorvidt de ville have et no deal-brexit eller udelukke det.

 

Men sådan gik det slet ikke.

 

I stedet endte det hele endnu engang som en ydmygelse for May, som nu ligner en premierminister, der fuldstændig har tabt kontrollen over både brexit og sit eget parti.

Kaos
Først godkendte et snævert flertal i det britiske parlaments underhus at udelukke et no deal-brexit på noget tidspunkt. Det skete med blot fire stemmer: 312 mod 308.

Herefter brød kaos løs i kulisserne i Westminsters lobbyer.

Ifølge flere britiske journalister og parlamentsmedlemmer på Twitter ændrede May nemlig lynhurtigt kurs og fik sine 'whips' - indpiskere - til at forsøge at 'piske' medlemmer til at hjælpe hende i nøden.

May ydmyget: Skrotter no deal

Planen var ifølge både observatører og parlamentsmedlemmer at få Mays konservative partifæller til at stemme for at holde no deal-muligheden på bordet ved hovedafstemningen, hvor det ovenfor beskrevne ændringsforslag, der udelukker 'no deal', skulle bekræftes.

På den måde ville May, hvis det lykkedes, ikke ende i en situation, hvor hun i eventuelle fremtidige forhandlinger med EU ikke kan bruge 'no deal' som forhandlings-taktik.

Men det fejlede. Spektakulært.

Hovedafstemningen med ændringsforslagets ordlyd gled nemlig igennem med 321 mod 278 stemmer.

Kaos i kulissen: May fandt pisken frem

Brexit-forviret? Forstå skilsmissen mellem EU og Storbritannien på blot tre minutter ved hjælp af denne video. Videomateriale/redigering: AP/Kristian Hansen

Opsigelser
Samtidig kom det ifølge flere medlemmer frem, at ministre begyndte at sige op i Mays regering.

- De konservative er blevet sindssyge. Lovede en fri afstemning, alligevel 'pisker' de nu imod deres eget ændrede beslutningsforslag (som udelukker at forlade EU uden en aftale og udtrædelsesaftale). Sarah Newton er fratrådt som minister, lød det eksempelvis fra Labour-medlemmet Mary Creagh.

Ifølge BBC's politiske redaktør, Laura Kuenssberg, var kaosset i kulisserne til at tage og føle på:

- Så... hovedafstemningen er nu, om UK NOGENSINDE kan forlade EU uden en aftale (pga. ændringsforslaget). Regeringen er nu åbenbart ved at tvinge deres egne parlamentsmedlemmer til at stemme imod deres eget beslutningsforslag. Ærlig talt er det så kaotisk, at det kan implodere ved en fejl, lød det fra den erfarne politiske journalist.

Også den markante mangel på disciplin fra Mays egne ministre, der for fleres vedkommende ikke efterkom indpiskernes ordrer, er uset, mener Kuenssberg:

- Jeg forsøger normalt meget, meget hårdt ikke at sige ting som det her, men jeg har faktisk aldrig set noget lignende det, der skete i aften.

LIVE