Kerry: Islamisk Stat begår folkedrab og udrensning

Gruppen er skyldig i udrensning og forbrydelser mod kristne, yazidier og shiitter, siger John Kerry

Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat har foretaget etnisk udrensning af kristne, yazidier og shiitter. Gruppen er skyldig i folkedrab, siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

- Daesh er også skyldig i forbrydelser mod menneskeheden mod de samme etniske grupper, siger Kerry med henvisning til Islamisk Stat, som også kaldes Daesh.

Beskyldningen fra Kerry kommer i kølvandet på, at Kongressen i Washington har stemt for at betegne jihadistgruppens drab på religiøse minoriteter som folkedrab.

Islamisk Stat er fordrevet fra 40 procent af det område, som gruppen havde erobret i Irak. I Syrien er udbredelsen reduceret med 20 procent ifølge den amerikanske minister.

John Kerry mener, at "borgerkrigen i landet har styrket" IS, som har udråbt et kalifat i de to lande.

USA leder en koalition af lande, som bekæmper Islamisk Stat i Syrien og Irak. Danmark har bidraget og bidrager fortsat til denne koalition.

Kerry erkender, at USA sammen med sine allierede har været ude af stand til at samle en fuldstændig oversigt over de forbrydelser, som den ekstremistiske gruppe er skyldig i. Men de seneste måneder har man foretaget en gennemgang.

- Eksempelvis ved vi, at IS i august 2014 dræbte hundredvis af yazidiske mænd og ældre kvinder. De holdt titusinder fanget på Sinjar-bjerget. Uden vores intervention er det klart, at de ville være blevet torteret, siger John Kerry.

Islamisk Stat har, siger ministeren ifølge nyhedsbureauet dpa, henrettet kristne i Mosul i Irak. Gruppens medlemmer har også "tvunget kristne kvinder og piger i sexslaveri".

Islamisk Stat er ikke omfattet af den aftale om våbenstilstand, der blev forhandlet mellem USA og Rusland i februar.

Bekæmpelsen af IS fortsætter, mens de øvrige stridende parter i Syrien forsøger at indgå en fredsaftale i Genève i Schweiz.

3 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere