Kerry kondolerer og drøfter kamp mod terror i Bruxelles

Den amerikanske udenrigsminister er ankommet til Bruxelles, der er spændt og i sorg efter bombeangreb

Følg Politik

USA's udenrigsminister, John Kerry, er langfredag kommet til den belgiske hovedstad, Bruxelles, for at vise USA's støtte til det terrorramte Belgien.

- Je suis Bruxellois, siger Kerry efter et møde med den belgiske premierminister, Charles Michel.

"Jeg er indbygger i Bruxelles", betyder udenrigsministerens ord, der skal vise, at han står sammen med byen, der blev rystet af terror tirsdag morgen.

Da blev 31 mennesker dræbt og næsten 300 såret ved attentatet på en metrostation og i byens lufthavn.

Kerry sagde, at han støtter Bruxelles, sådan som også USA blev støttet efter de store terrorangreb 11. september 2001 i New York og Washington DC.

- Dengang lød det i Europa: "Je suis Americain". Nu siger vi: "Je Suis Bruxellois" og "Ik ben Brussel", siger Kerry, der dermed viser, at han mestrer såvel fransk som flamsk - Belgiens to hovedsprog.

Forinden skrev Kerry på Twitter, at selvmordsattentaterne i Bruxelles understreger behovet for at gå imod voldelige ekstremister og sætte en stopper for den svøbe, der kommer fra Islamisk Stat (IS).

Kerry er kommet til Belgien fra Ruslands hovedstad, Moskva, hvor han har haft møder med præsident Vladimir Putin og sin kollega i Rusland, udenrigsminister Sergej Lavrov.

På dagsordenen har været en våbenhvile i Syrien, hvor IS sidder på store landområder, og hvortil mange muslimer fra vesteuropæiske lande rejser ned for at kæmpe for IS eller modtage træning, der kan bruges til terrorangreb.

Belgien forsøger at komme til hægterne efter attentatet, som har udløst heftig kritik af myndighederne, der ikke har været i stand til at forhindre attentatet.

Belgien hævede for en uge siden sikkerhedsniveauet til landets højeste på grund af jagt på militante islamister.

Salah Abdeslam, eftersøgt i forbindelse med det store terrorangreb i Paris i november i fjor, blev anholdt for en uge siden i Bruxelles, men alligevel har gerningsmændene, hvoraf flere - måske alle - havde tråde til Abdeslam, været i stand til at begå det blodige angreb lige for næsen af de mange politifolk.

Abdeslam har været eftersøgt siden november, og det menes, at han har befundet sig i Bruxelles i en stor del af tiden.

Det vækker undren hos mange belgiere og i medier, at indbyggere i de indvandrertunge kvarterer, hvor han menes at have opholdt sig, ikke er gået til myndighederne.

Sikkerhedsniveauet blev i øvrigt sænket igen torsdag aften.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind