Kim Jong-un gør klar til krig

Soldater fra Nordkoreas enorme folkehær er blevet beordret til at sove med støvlerne på - omverdenen følger optrapningen af konflikten mellem Syd- og Nordkorea nøje

Billederne her er fra et af Kim Jong-uns beredskabsmøder. De blev vist i en nyhedsudsendelse i Nordkorea. (Video: AP)

Nordkoreas leder Kim Jong-un har beordret sine tropper nær grænsen til Sydkorea til at være klar til krig.

Det sker efter flere skudvekslinger over grænsen den seneste uge.

- Kim Jong-un har udstedt en ordre til den øverstbefalende i Koreas Folkehær (KPA) om, at hærens kombinerede enheder ved frontlinjen skal gå i krigsberedskab og være fuldt ud kampklar til at iværksætte overraskelsesoperationer, lyder det ifølge The Telegraph fra det statslige nordkoreanske nyhedsbureau, KCNA.

Se også: Grænsekrig: Sydkorea skyder over grænsen til Nordkorea

I går affyrede Sydkorea en række artillerigranater mod Nordkorea, som et modsvar til, at Nordkorea har skudt ind over grænsen til Sydkorea for at ramme sydkoreanske propagandahøjttalere på grænsen.

Lydterror
Højttalerne blev placeret langs grænsen i forrige uge. Lyden, som består af både vestlig musik og latterliggørelser af Kim Jong-un, kan angiveligt høres flere kilometer inde på det nordkoreanske territorium.

Se også: Ekspert: Situationen i Nordkorea er alarmerende

Torsdag skruede den trinde nordkoreanske diktator så op for krigsretorikken, da han truede med brug af militærmagt, hvis ikke nabolandet selv fjernede højttalerne. Det skal ske indenfor 48 timer.

Det har Sydkorea imidlertid afvist. Sendingerne skal fortsætte.

Artiklen fortsætter under  billedet...

Højttalere som disse bruges til at bombardere Nordkorea med propaganda. Det har gjort Kim Jong-un vred. Billedet her er fra 2004. (Foto: AP)
Højttalere som disse bruges til at bombardere Nordkorea med propaganda. Det har gjort Kim Jong-un vred. Billedet her er fra 2004. (Foto: AP)
 

Det er ikke første gang, at de sydkoreanske myndigheder bruger lyd til at genere Kim Jong-un. Tidligere er også pigebandet 4Minute blevet brugt i lydkrigen mod nord.

Artiklen fortsætter under billedet...

Pigebandet 4Minutes sang 'HuH' blev i 2010 brugt af den sydkoreanske radiostation Voice of Freedom i deres propagandaudsendelser mod Nordkorea. (Foto: AP)
Pigebandet 4Minutes sang 'HuH' blev i 2010 brugt af den sydkoreanske radiostation Voice of Freedom i deres propagandaudsendelser mod Nordkorea. (Foto: AP)

I maj 2010 begyndte Sydkorea at broadcaste til Nordkorea via radiostationen Voice of Freedom. Blandt sangene, som man forsøgte at få nordkoreanerne til at lytte til, var pigebandet 4Minutes 'HuH'.

En del af teksten lyder: 'Når jeg siger, jeg vil på tv, når jeg siger, jeg vil være smukkere, siger alle, at det kan jeg ikke. Baby, tager du pis på mig? Jeg gør, som det passer mig'.

Sangen skulle angiveligt gøre de undertrykte nordkoreanere opmærksomme på deres muligheder udenfor verdens mest lukkede land-

Nu er der dog frygt for meget mere end lydterror, efter at Sydkorea torsdag affyrede 36 artillerigranater mod Nordkorea som svar på den ild, Nordkorea ifølge Sydkorea havde rettet mod dem.

CNN rapporterer, at skuddene ifølge amerikanske myndigheder var rettet mod højtalerne.

For et par uger siden blev to sydkoreanske soldater alvorligt såret i et mineangreb, og spændingerne mellem landene er bare vokset, da Sydkorea beskylder Nordkorea for at stå bag angrebet.

Se også: Nordkorea truer igen USA med atomkrig

Også Sydkorea har øget sit militære beredskab til det højeste.

Truer sikkerheden
The Telegraph skriver ifølge sydkoreanske rapporteringer, at regeringen har beordret beboere langs landets vestlige grænse evakueret. Landets nationale sikkerhedsråd ventes at afholde en redningsøvelse.

Artiklen fortsætter under billedet...

Sydkoreanske børn leger i en lejr i Yeoncheon efter evakueringen fra grænseområdet. (Foto: AP)
Sydkoreanske børn leger i en lejr i Yeoncheon efter evakueringen fra grænseområdet. (Foto: AP)

Kim Jong-uns ordre om at være klar til kamp gælder fra fredag eftermiddag klokken 17 lokal tid. Den blev givet efter et krisemøde i den nationale forsvarskommission fredag morgen.

Se også: Diktator bestiger bjerg - i fine sko og frakke

Nordkorea har en hær på over en million soldater. Udover at bede soldaterne om at sove i uniformen, har Nordkorea også bedt FN's Sikkerhedsråd om et hastemøde, skriver CNN.

Se også: Kim Jong-un modtager international fredspris

Omverden er bekymret
I Washington er man bekymret for de seneste dages udvikling:

- Disse provokerende handlinger øger blot spændingerne, og vi henstiller til Pyongyang til at afstå fra handling og retorik, som truer regional fred og sikkerhed, siger talsmand for udenrigsministeriet i Washington ifølge The Telegraph.

Også fra nabolande lyder der stor bekymring.

- Nordkorea bør udvise selvbeherskelse i at foretage provokerende handlinger, lyder det fra Japans ledende kabinetsekretær Yoshihide Suga.

1 af 4 Kim Jong-un har bedt sine soldater om at være klar. (Foto: Nordkoreas Officielle Medie: KCNA)
2 af 4 Højttalere som disse bruges til at bombardere Nordkorea med propaganda. Billedet her er fra 2004. (Foto: AP)
3 af 4 Sydkoreanske soldater på patrulje i Paju, syd for grænsen til Nordkorea. (Foto: AP)
4 af 4 Fotos: AP
168 kommentarer
Vis kommentarer