Kina advarer omverdenen: Ingen kan stoppe vores march

Inden 2030 vil Kina overtage dirigentstokken som verdens største økonomi fra USA. Men kineserne har ambitioner om endnu mere, lover præsident Xi Jinping

Se Kinas militærparade i anledningen af deres 70 års jubilæum. Video: AP

- Der findes ingen magt, der kan ryste denne store nations fundament. Ingen magt kan stoppe det kinesiske folk og den kinesiske nation i at marchere fremad.

Sådan lød det tirsdag fra præsident Xi Jinping i hans tale på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Der er gået præcis 70 år, siden Mao Zedong samme sted 1. oktober 1949 annoncerede fødslen af Folkerepublikken Kina med ønsket om at gøre landet til en supermagt igen. Og Xi Jinpings advarsel til omverdenen på nationaldagen i den kinesiske hovedstad taler sit tydeligt sprog. Kina er blevet en global supermagt.

Verdens folkerigeste nation er blevet så stor en spiller på den internationale scene, at CIA's vicedirektør, Michael Collins, i 2018 advarede præsident Donald Trump om, at Kina i fremtiden vil overtage USA's status som verdens førende supermagt.

Tæt på Så brutale er Kinas supervåben

Xi Jinping har gennem sine fem år som præsident positioneret sig som arvtager til Mao Zedongs rolle som landsfader i Kina. Tirsdag var der flere gigantiske billeder af præsidenten under paraden. Foto: Greg Baker/Ritzau Scanpix
Xi Jinping har gennem sine fem år som præsident positioneret sig som arvtager til Mao Zedongs rolle som landsfader i Kina. Tirsdag var der flere gigantiske billeder af præsidenten under paraden. Foto: Greg Baker/Ritzau Scanpix

Den nye silkevej
Og Kina er godt på vej. Inden 2030 vil de overhale USA som verdens største økonomi, lyder vurderingen fra flere eksperter ifølge Bloomberg.

Første gang, europæerne for alvor hørte om Kina, var i Marco Polos beretning om hans rejse til Fjernøsten langs Silkevejen i 1200-tallet.

Netop Silkevejen vil Kina i de kommende år bruge 9500 milliarder kroner på at genskabe med et omfattende netværk af moderne jernbanenet og infrastruktur til Europa. Det løfte bekræftede Xi Jinping i sin tale over for landets 1,4 milliarder indbyggere på Den Himmelske Freds Plads.

Foto 77,6 milliarder kroner: Vild kinesisk lufthavn åbnet

Til sammenligning er hele Danmarks bruttonationalprodukt lige i omegnen af 2061 milliarder kroner. 'Den nye silkevej' er dog blot et led i præsidentens store vision i bestræbelserne på at skabe 'den kinesiske drøm', som den 66-årige leder kalder nationens genrejsning.

- Vi bør bygge en åben platform af samarbejde og opretholde og udvide verdensøkonomien, har Xi Jinping tidligere udtalt om projektet ifølge South China Morning Post.

Ekstra Bladet har talt med lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Clemens Stubbe Østergaard med speciale i Kina. Han ser herunder nærmere på fem punkter, der i fremtiden vil gøre Kina til verdens største supermagt.


Kinas vej til toppen

 

Kongen af Alibaba

Lægger man Amazon og eBay sammen, når de ikke den kinesiske netgigant Alibaba til sokkeholderne. Med en markedsværdi på størrelse med Facebook er Kinas suverænt største e-handelsvirksomhed blevet symbolet på landets økonomiske opstigen de seneste 20 år. Manden bag den kinesiske handelsgigant er den 56-årige kineser Jack Ma. Han er Asiens rigeste mand, og hans virksomhed sidder ifølge Bloomberg på 60 procent af det kinesiske marked for nethandel - verdens største. Alibaba har mere end 600 millioner brugere og en værdi på svimlende 400 milliarder dollars. Rigmænd som Jack Ma og stifteren af Huawei, Ren Zhengfei, er et udtryk for Kinas vej mod toppen af finansverdenen, mener Clemens Stubbe Østergaard.

 

- Han kommer fra ingenting. Jack Ma er en tidligere engelsklærer. Men situationen i Kina kan sammenlignes lidt med den periode herhjemme, hvor der stod folk rundt om i garager og lavede nogle ting. De blev så senere Danfoss, Novo Nordisk og B&O. Talenterne er på vej frem, og alt er muligt, fordi markedet er så kæmpestort. Et andet eksempel er manden bag Huawei, som var en betydningsløs officer, der blev fyret, da man reducerede hæren i 80'erne. 

Den forsvundne filmstjerne

i 2018 dukkede oplysninger frem om, at den kinesiske stjerneskuespiller Fan Bingbing havde været forvundet i månedsvis. 'X-Men'- og 'Iron Man'-stjernen dukkede i sidste ende op, da styret i gjorde offentligheden bekendt med, at hun angiveligt havde snydt den kinesiske statskasse for 900 millioner kroner i skatteindtægter. Senere blev en officiel undskyldning fra Fan Bingbing sendt ud på Kinas største sociale medie, Weibo. Men selvom det kommunistiske styre holder skarpt øje med sine internationale stjerner, er skuespillere som netop Fan Bingbing, Jackie Chan og  Jet Li blevet symbolet på udbredelsen af kinesisk kultur til omverdenen.

 

- Det er en sovende kæmpe. De er startet langt efter amerikanerne, men faktisk begynder nogle forfattere eksempelvis at lave ting, som bliver oversat til dansk. Det kommer så småt, og hvis man kigger på deres innovationsevne, er de kommet rigtig godt med. De har det i sig, så jeg tror også, at det kommer med tiden. Deres udfordring er jo, at de fleste lande har engelsk som deres andetsprog. Der er Kina langt bagefter, vurderer Clemens Stubbe Østergaard.

 

Det skarpe sværd

I tiden efter folkerepublikkens fødsel var landets militær i sølle forfatning på grund af en lang og opslidende borgerkrig. Kina havde kun 17 kampfly, som blev beordret til at flyve to ture under militærparader for at vise omverdenen, at det altså ikke stod helt skidt til. I dag er situationen en helt anden. Under tirsdagens fejring blev Kinas nye supervåben vist frem - herunder H6N-bombeflyet, DR-8-dronen og Sharp Sword-dronen. Fremtidens våben, der kan flyve hurtigere end lydens hastighed. De bliver vigtige for fremtidens forsvar, fastslår Clemens Stubbe Østergaard. 

 

- USA og Kina er nu verdens to vigtigste militære og økonomiske magter. Kina bruger kun to procent af deres bnp på militær, og derfor vil de jo ikke kunne true USA før om mange år. De satser især på droner og teknologi, hvor de har udviklet nogle supermoderne fly og overlyds-missiler, som de kan bruge til at sænke blandt andet amerikanske hangarskibe med.

 

Jinping von And

Efter Maos kulturrevolution lå Kina i økonomisk ruin. Men siden landet for alvor åbnede op for udenlandske investorer i 90'erne, er økonomien vokset i et hæsblæsende tempo. Siden Xi Jinping overtog magten i den kommunistiske republik, har kinesiske embedsfolk nærstuderet kollapset af den tidligere statssponsor Sovjetunionen. Intet tyder dog på, at Kina vil lide samme skæbne. Faktisk vil Kina overhale USA som verdens største økonomi inden 2030, spår eksperter.

 

- Det er kun et spørgsmål om tid, men de er jo USA's befolkning plus en milliard, skal man huske. Derfor er der fortsat langt op til USA i bnp pr. indbygger. Tanken om, at de ikke skal være nummer et, er dog hård for amerikanerne. Det er lidt ligesom to biler på en motorvej, hvor den ene er ved at komme op på siden af den anden, som så begynder at slingre for ikke at miste førerpositionen. Kinas økonomi vil blive ved med at vokse, slår Clemens Stubbe Østergaard fast. 

 

Huawei - teknologi-krigens fremtidsvåben

5G er den næste generation af globalt internet. Her spiller en kinesisk techgigant en stor rolle. Huawei, der er verdens største producent af telekommunikationsudstyr, står eksempelvis for at levere dele af TDC's nuværende netværk. Men frygt for, at kinesiske myndigheder vil bruge Huawei til spionage, har medført, at virksomheden er blevet udelukket fra flere markeder i Vesten. Det har sparket gang i en stor teknologi-krig. En krig, som USA for alvor har tænkt sig at udkæmpe med Kina i fremtiden.

 

- Huawei er det bedste udstyr til den bedste pris, og de er længst fremme, samtidig med at de bruger en masse penge på forskning. Det gør amerikanerne nervøse, men jeg tror ikke på, at Kina vil bruge Huawei til at spionere gennem. I det øjeblik, de gør det, har kineserne ikke noget verdensmarked længere. Og den risiko tør de ikke at løbe, siger Clemens Stubbe Østergaard.


Gigantisk parade
Over 15.000 soldater, tanks og avancerede våben, herunder supersoniske droner og raketter, bliver vist frem i militærparaden i Beijing under tirsdagens fejring.

Derudover skulle 100.000 civile marchere sammen med 70 rullende udstillinger, som skulle symbolisere Kinas udvikling på forskellige områder.

Efter paraden i Beijing blev 70.000 duer og 70.000 balloner sendt i vejret. Tirsdag aften vil der være et stort fyrværkerishow over Den Himmelske Freds Plads.

462 kommentarer
Vis kommentarer