Kina advarer USA: Krigsskib udgør en sikkerhedsmæssig trussel

Kina hævder, at et amerikansk krigsskib har krænket landets suverænitet ved at sejle i en omdiskuteret del af det Sydkinesiske Hav

Foto: John L. Beeman/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: John L. Beeman/Reuters/Ritzau Scanpix

En amerikansk destroyer med navnet USS Hopper sejlede for nyligt i et omdiskuteret rev i det Sydkinesiske Hav, og det krænker Kinas suverænitet, mener kineserne, der nu har advaret USA om at foretage lignende operationer.

Det skriver The Guardian.

Ifølge talsmanden for Kinas udenrigsministerium, Lu Kang, så brød krigsskibet med Kinas suverænitet i området, og skibets tilstedeværelse var en sikkerhedsmæssig trussel for de kinesiske skibe og dets personale.

Lu sagde, at den kinesiske flåde beordrede deres skibe til at trække sig tilbage, da de havde bekræftet USS Hopper-skibets afstamning.

Episoden er den seneste i en længere række af tilfælde, hvor USA har udforsket områder, som Kina har gjort krav på, i det Sydkinesiske Hav.

Amerikanerne har kritiseret Kina for at konstruere øer og militære installationer i havet. USA mener, at det er med til at begrænse den frie bevægelse i en afgørende global handelsrute.

'Uskyldig passage'
Ifølge Pentagon kan USA's aktioner i det Sydkinesiske Hav dog ikke ses som krænkende.

Pentagon ville ikke kommentere på den konkrete operation, der netop har fundet sted, men forklarer, at der er tale om rutinemæssige operationer.

- Alle operationer er i overensstemmelse med international lov og demonstrerer, at USA vil flyve, sejle og operere hvor som helst, loven tillader det, siger Pentagons talsmand Christopher Logan.

USS Hopper-krigsskibet blev spottet inden for 12 sømil - en internationalt anerkendt territorial grænse - af den kinesiske ø Huangyan Island. To amerikanske embedsmænd, der fremtræder anonymt, har bekræftet, at krigsskibet var inden for denne grænse.

De kalder dog operationen for en 'uskyldig passage', hvor skibet hurtigt passerede Kinas territorium uden at stoppe.