Kina slår bremsen i under klimaforhandlingerne i Lima

Kina og USA er på kant med hinanden ved forhandlingsbordet i Lima. Der forhandles i overtid. Sammenbrud truer

Forhandlingerne om at redde Jordens klima ved COP20 i Lima i Peru trues af et sammenbrud.

Forhandlingerne skulle være afsluttet fredag, men de er stadig i gang, fordi de 195 lande ikke kan enes om en sluterklæring.

Udviklingslandene slår bak over for sluterklæringen. Tidligere lørdag sagde de afrikanske lande, at sluterklæringen ikke imødekommer deres krav om finansiering af klimatiltag og finansiering af konsekvenserne af et varmere klima på Jorden.

Det gælder blandt andet højere vandstande.

Lørdag aften dansk tid siger meldingerne fra Lima, at Kina har sluttet sig til de afrikanske landes afvisning.

- Vi har brug for enighed i Lima, men som det ser ud nu, er tingene låst fast, siger Liu Zhenmin, Kinas viceudenrigsminister, til delegationerne.

Planen er, at COP20 skal nå frem til en aftale, der kan bruges som afsæt til COP21 i Paris i Frankrig om et år, hvor der er lagt op til en stor og mere omfattende klimaaftale.

Den skal sikre, at det globale udslip af CO2 reduceres.

Men Kina siger, at forslaget til et slutdokument i Lima lægger for stor en byrde på begrænsning af CO2-udslip på udviklingslandene, som Kina regner sig selv for at tilhøre.

Den rige verden skal tage mere ansvar på sig, mener den kinesiske minister.

Todd Stern, USA's chefforhandler i klimaanliggender, opfordrer alle til at acceptere den kompromistekst, der er fremlagt.

Slår det fejl i Lima, vil det blive set som et stort sammenbrud, der truer konferencen i Paris og FN-systemets evner til at håndtere klimaproblemet, advarer han.

- Vi har ikke tid til langvarige forhandlinger, og jeg tror, at vi alle ved det. Timeglasset løber ud, lyder det fra Todd Stern.

0 kommentarer
Vis kommentarer