Kinnocks nye chef er ræverød

Jeremy Corbyn er ny leder for det britiske arbejderparti Labour med stort flertal. Dermed får Stephen Kinnock ny chef

Jeremy Corbyn og Stephen Kinnock. (Foto: AP og Jonas Olufson)
Jeremy Corbyn og Stephen Kinnock. (Foto: AP og Jonas Olufson)

Den ræverøde politiske veteran, Jeremy Corbyn, er valgt som ny Labour-leder og dermed leder af oppositionen i Storbritannien. Det længe ventede valg af Corbyn har sendt chokbølger gennem britisk politik.

66-årige Corbyn var i begyndelsen af sit formandskandidatur komplet undertippet med oddsne 100 til 1, men har i dag fejet al modstand af banen med knap 60 pct. af stemmerne mod tre andre officielle kandidater.

Det fremgår på Labours konference i Brighton, hvor valget blev offentliggjort lørdag middag, britisk tid.

Dermed bevæger det store, britiske socialdemokrati sig for alvor bort fra New Labour-årene, der i grove træk har tegnet partiet fra Tony Blairs lederskab af partiet fra midthalvfemserne og frem til Ed Millibands svidende nederlag til David Cameron ved parlamentsvalget i maj måned i år.

Ikke en samler

Lad det være sagt med det samme: Jeremy Corbyn er ikke en samler. Og valget af den gamle rustbanker spås af mange til at kunne splitte Labour og gøre det umuligt for arbejderpartiet at genvinde regeringsmagten inden for overskuelig fremtid.

Corbyn har været medlem af parlamentet siden 1983. Han var modstander af britisk deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak. Han ønsker at hæve skatterne for de rigeste i Storbritannien og afvikle landets atomslagstyrke.

Han har været kritisk over for EU, og valget af ham kan måske fremskynde en britisk udmeldelse af EU.

Beskyldninger om fusk

Corbyn har under formandsopgøret haft stor opbakning fra unge og aktivistiske grupper, der i hobetal har meldt sig ind i Labour og betalt tre pund for at kunne deltage i den digitale formandsafstemning.

Beskyldninger om valgfusk og forsøgt ekskludering af mange medlemmer - for at undgå Corbyn - er føget om ørerne på Labour-ledelsen, der for en stor dels vedkommende gerne så en anden formand.

Chef for Kinnock

Jeremy Corbyn bliver nu chef for den enorme partimaskine i Labour, der betragtes som et af Europas største politiske partier.

Han skal også holde styr på en stridsom parlamentsgruppe på 232 medlemmer af underhuset, House of Commons. Blandt disse er Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, der er valgt i Aberavon i Wales.

Kun et fåtal af de mange parlamentsmedlemmer støttede Corbyn, der kun akkurat fik 35 stillere bag sig blandt de folkevalgte medlemmer - det er påkrævet for en formandskandidat. I selve valgkampen ville kun 15 støtte offentlig op om den gamle 'backbencher', der altså nu er premierministerkandidat.

Stephen Kinnock bakkede selv op om kvinden Yvette Cooper - og var dermed ikke på linje med sin far, der selv er tidligere Labour-leder. Neil Kinnock bakkede op om Andy Burnham.

Allerede i minutterne efter Corbyns sejr signalerede Stephen Kinnock dog, at han ikke ville skabe problemer for den nye formand.