Kjolemarch i Istanbul var vendt mod voldelige mænd

Præsident Recep Tayyip Erdogan siger, at vold mod kvinder er "et blødende sår" for den tyrkiske stat

Tyrkiske mænd gennemførte i weekenden en "kjolemarch" på Taksimpladsen i Istanbul for at protestere mod mænds vold mod kvinder.

Marchen fandt sted efter en række protestaktioner og en ny ophedet diskussion om kvindeundertrykkelse i Tyrkiet, hvor der næsten dagligt bliver dræbt en kvinde - i de fleste tilfælde af hendes mand eller partner.

Protesterne og diskussionerne er blusset op med fornyet styrke, efter et brutalt drab på en 20-årig kvinde, Özgecan Aslan, hvis lig blev fundet svært forbrændt ved en flod i byen Mersin den 13. februar.

To dage tidligere var Özgecan på vej hjem fra universitetet som den eneste passager i en rutebus. Hun blev overfaldet af chaufføren, som forsøgte at voldtage hende. Da hun forsvarede sig med en peberspray, dræbte han hende med et jernrør.

Drabsmanden brændte hendes lig og fik hjælp af sin far og en ven til at forsøge at dække over drabet. De er alle tre anholdt.

- Jeg vil personligt følge sagen, så de får den hårdeste straf, siger præsident Recep Tayyip Erdogan, som har kaldt vold mod kvinder for "et åbent sår i vort samfund."

- Jeg håber, at den bevidsthed, der er opstået efter Ozgecans død, vil være begyndelsen på en ny tid, sagde Erdogan i sidste uge.

Menneskeretsorganisationer og kvindebevægelser har i årevis forsøgt at øge opmærksomheden om, hvordan tyrkiske mænd behandler kvinder.

Ifølge den uafhængige portal Bianet blev 281 kvinder i fjor dræbt af mænd. I 2013 var det 214.

Vold mod kvinder bliver ofte afvist som ubetydelige eller mindre sager ved domstolene.

I november skabte Erdogan vild diskussion med en erklæring om, at kvinder ikke er lige med mænd. Erdogan har også påkaldt sig kritik fra kvindegrupper, fordi han har udtalt, at hver kvinde i Tyrkiet bør føde tre børn, og han ønsker at få begrænset abortrettighederne og fortrydelsespillen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter