Klima-Dan: Vi får ikke atomkraft på min vagt

Klima- og energiminister Dan Jørgensen vender tommelen ned, selvom noget tyder på, at modstanden mod atomkraft slet ikke er som i 70'erne og 80'erne

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) kan slet ikke forestille sig, at Danmark vil sadle om og satse på atomkraft i sin energiplanlægning. - Vi skal handle hurtigt, og der er ikke tid til at satse på atomkraft, siger han blandt andet i dette interview med Ekstra Bladet. Foto: Bo Amstrup
Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) kan slet ikke forestille sig, at Danmark vil sadle om og satse på atomkraft i sin energiplanlægning. - Vi skal handle hurtigt, og der er ikke tid til at satse på atomkraft, siger han blandt andet i dette interview med Ekstra Bladet. Foto: Bo Amstrup
Følg Politik

Det bliver ikke i den siddende regerings levetid, at der gives blot en lillefinger i retning af at tænke atomkraft ind i den danske energiplanlægning.

Heller ikke selvom EU er på vej til at klassificere den omdiskuterede energikilde som grøn energi - og heller ikke selvom der i de seneste uger i flere medier har været adskillige diskussioner om, hvorvidt atomkraft i sin nyere og mere sikre udgave burde indgå som en miljøvenlig del af energiforbruget på lige fod med for eksempel vind- og solenergi.

- Jeg - og regeringen - er imod atomkraft, og det bliver ikke etableret i Danmark, så længe jeg er minister, lyder det kort og kontant fra klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) over for Ekstra Bladet.

Så sent som 4. januar i år stak Ekstra Bladet en finger i jorden, da flere end 21.000 læsere svarede på de to nøglespørgsmål om atomkraft - for det første om de syntes, atomkraft er bæredygtigt, og for det andet, om de mener, at Danmark skal bygge et atomkraftværk. Cirka tre fjerdedele var positivt stemt over for begge spørgsmål, og det har vi naturligvis konfronteret Dan Jørgensen med.

- Svarene afspejler, at rigtig mange vil gå rigtig langt for klimaforandringer, men jeg tror deres overbevisning hviler på oplysninger om, at atomkraft er billigt, nemt og sikkert, og det er jeg uenig i.

Ikke tid til at vente på atomkraft
Atomkraft-tilhængere har blandt andet påpeget, at vindenergi er mere sårbart, og at danskerne i vindstille perioder fortsat forbruger tonsvis af kul. Det sker samtidig med, at der er en stigende efterspørgsel efter olie, gas og kul, og det har ført til skyhøje el-priser og en reél energikrise.

- Taler disse faktorer ikke også for atomkraft?

- Vi har heldigvis adgang til store alternative systemer med flere forskellige energikilder, og vi bliver bedre og bedre til at udnytte biogas og jordvarme. Samtidig er vi i gang med at udfase kul inden 2028. Et atomkraftværk vil tage op mod 20 år at etablere, og det har vi slet ikke tid til set i lyset af vores planer om at være CO2-neutrale i 2030.

- Jeg vil vædde på, at forskere inden ulykkerne i Tjernobyl (i 1986) og i Fukushima (i 2011) sagde, at det kunne ikke gå galt. Men det gjorde det. Der er altid en risiko, når mennesker er indblandet, siger Dan Jørgensen. Foto: Emil Agerskov
- Jeg vil vædde på, at forskere inden ulykkerne i Tjernobyl (i 1986) og i Fukushima (i 2011) sagde, at det kunne ikke gå galt. Men det gjorde det. Der er altid en risiko, når mennesker er indblandet, siger Dan Jørgensen. Foto: Emil Agerskov

Farligt, radioaktivt affald vil være en del af 'pakken' med atomkraft, men det kan sættes i forhold til nedgravning af vindmøllevinger, som også skaber store, miljømæssige udfordringer.

- Der er et problem med genanvendelse (af materialerne fra vindmøller), men der er stadig kæmpe stor forskel på farligt, radioaktivt affald og vindmøllevinger. Vi bevæger os i den rigtige retning og er på vej med teknologi, der genbruger og udnytter op mod 90 procent af vindmøllevingerne, siger Dan Jørgensen.

Afviser dobbeltmoral
Med ministerens vedholdende atomkraft-modstand er der et paradoks i, at Danmark faktisk forbruger atomkraft. Det skyldes, at Danmark er koblet op på det europæiske energinet, og her står atomkraft for omkring 25 procent. Mellem fem og ti procent af den energi, danskerne bruger, stammer fra atomkraftværker i Tyskland og Sverige.

- Er det ikke dobbeltmoral?

- Det ville det være, hvis vi samtidig støttede opførelse at atomkraftværker i andre lande.

Der bruges enorme ressourcer i form af blandt andet stål og beton til at opføre et atomkraftværk, og så tager det op mod 20 år, påpeger klima- og energiministeren som ét af flere argumenter mod at etablere et atomkraftværk i Danmark. Foto: Peter Klint
Der bruges enorme ressourcer i form af blandt andet stål og beton til at opføre et atomkraftværk, og så tager det op mod 20 år, påpeger klima- og energiministeren som ét af flere argumenter mod at etablere et atomkraftværk i Danmark. Foto: Peter Klint

For Dan Jørgensen og regeringen er energiplanlægning lig med eksport, men hvis de lande, der gerne skulle købe vindmøllestrøm fra energiøerne, ikke vil købe, fordi de selv har vind - og atomkraft som alternativ, hvad så.

- Vi kommer til at lave kontrakter med alle de lande, der skal købe af os, inden vi bygger vindmøllerne, pointerer Dan Jørgensen og tilføjer, at der er flere lande, der vil satse på og købe vindenergi også i fremtiden. Han er med andre ord ikke bekymret for, at atomkraft på den længere bane vil være en bedre investering end de energiformer, Danmark hænger hatten på.

Store investeringer i atomkraft eller atomkraftlignende energisystemer fra pengestærke personer som Bill Gates (manden bag Microsoft) og Troels Holch Poulsen (bestseller) og udsagn fra eksperter om, at det giver mening at bruge atomkraft, får heller ikke Dan Jørgensen til at ryste på hånden.

- Det er måske godt for investorerne, men ikke for forbrugerne.
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Danmark bruger allerede atomkraft

- Selvom Danmark ikke har egne atomkraftværker, forbruger vi alligevel atomkraft.

- Det skyldes, at Danmark er koblet op på det europæiske energinet, og her står atomkraft for omkring 25 procent.

- Mellem fem og ti procent af den energi, danskerne bruger, stammer fra atomkraftværker i Tyskland og Sverige.

- De kraftværker, der ligger tættest på, er i Ringhals i Sverige og Brokdorf i Tyskland.

- I alt ligger der 15 aktive atomkraftværker inden for en radius af 750 kilometer fra Danmarks midtpunkt i Oddsherred.

- I hele Europa er der lige knap 100 aktive værker med 200 reaktorer.

Kilder: Berlingske, DR, Bent Lauritzen

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Dansk atomkraft

Det danske atomkraftselskab Seaborg Technologies med base i København udvikler mindre reaktorer, der baserer sig på smeltet salt. De har siden begyndelsen i 2015 indgået flere partnerskabsaftaler med firmaer fra både atomindustrien og skibsværfter. Virksomheden på Nørrebro udvikler en ny type atomreaktor, der kan være i en 20 fods container og samtidig er sikker og så billig, at Seaborg blandt andet har lavet aftale med et sydkoreansk energiselskab om at opføre 7.500 reaktorer.

Copenhagen Atomics, ligeledes fra København, er i samme boldgade og udvikler masseproducerbare smeltede saltreaktorer. Copenhagen Atomics' reaktorteknologi kan udnyttes til bæredygtig og CO2-fri energiforsyning til produktion af grøn ammoniak som fremtidens bæredygtige brændstof eller reaktoren kan installeres om bord som direkte energiforsyning på skibe.

Bestseller-ejer Troels Holch Povlsen har sammen med en lang række andre investorer satset i stor skala på ny atomkraftteknologi. Alene i 2019 og 2020 blev der på verdensplan investeret i alt 6.4 mia. kroner i 58 forskellige selskaber som de ovennævnte Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics.

Kilder: Børsen, Finans

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kort om atomkraft i Danmark og verden

Folketinget besluttede i 1985, at Danmark ikke skal have atomkraft med som en del af energiplanlægningen.

Der har aldrig været et atomkraftværk i Danmark, men forskningsanlægget Risø nord for Roskilde er det tætteste, vi har været på det. Risø havde tre forsøgsreaktorer, der blev brugt til at forske i at udvikle atomenergi. De blev bygget i 1950´erne og den sidste - og største - af reaktorerne blev lukket i år 2000.

Analysebureauet Norstat lavede i 2016 en undersøgelse om danskernes holdning til atomkraft. 51 procent var imod, at man skulle forske i atomkraft, som er en forudsætning for eventuelt at etablere atomkraftværker. 30 procent var til gengæld positive, mens 19 procent var neutrale.

Ifølge tal fra 2019 var der på verdensplan i alt 443 atomreaktorer i drift i 33 forskellige lande. De fleste - 96 - i USA, mens Frankrig med 58 og Kina med 47 havde henholdsvis anden- og tredjeflest reaktorer.

Kilder: DR og International Atomic Energy Agency

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+