Klimaminister Dan Jørgensen får næse for klima-nøl

Et flertal med De Radikale tildeler klimaminister Dan Jørgensen en næse for nøl i sag om grønne brændstoffer

Et flertal i Folketinget bestående af blå blok og De Radikale har torsdag givet klimaminister Dan Jørgensen (S) en næse. Selv står han uforstående over for kritikken. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Et flertal i Folketinget bestående af blå blok og De Radikale har torsdag givet klimaminister Dan Jørgensen (S) en næse. Selv står han uforstående over for kritikken. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Klimaminister Dan Jørgensen (S) var søndag med til at indgå en stor klimaaftale med en række af Folketingets partier. Men få dage efter får han en næse efter et samråd.

Et flertal bestående af blå blok og De Radikale mener, at Dan Jørgensen har nølet med at indkalde til forhandlinger og præsentere en plan for iblanding af biobrændsel i eksempelvis benzin.

- Vi er blevet enige om, at give Dan Jørgensen en næse for dette her forløb. Han har ikke taget Folketinget seriøst, siger bæredygtighedsordfører for Venstre Marie Bjerre, der var medindkalder til samrådet.

39 minutter forud for samrådets start klokken 14 forsøgte Dan Jørgensen ellers at formilde partierne ved at indkalde til forhandlinger fredag klokken 07.30.

Men det var ikke nok til at dæmpe De Radikales utilfredshed. Støttepartiet mener, at der ganske enkelt er gået for lang tid, siger Rasmus Helveg Petersen (R), der er formand for klimaudvalget.

- Når vi har haft en debat i Folketingssalen, hvor det bliver besluttet, at der skal indkaldes til forhandlinger før sommerferien, så forventer vi også, at det sker, siger han og fortsætter:

- Det er godt, at der er indkaldt til forhandlinger i morgen. Men der står to ting i vedtagelsen fra februar. Det ene er, at der skal foreligge en plan, og det andet er, at der skal indkaldes til forhandlinger.

- Indkaldelsen er sket meget sent. Af respekt for det arbejde i Folketingssalen må vi sige, at vi har valgt at kritisere det fra udvalgets side.

Indkaldelsen var heller ikke nok til at formilde Venstres Marie Bjerre, der noterer sig, at indkaldelsen er kommet så hurtigt, at der end ikke er en dagsorden.

SF var op til indkaldelsen til forhandlinger fredag morgen klar til at give en næse. Men endte med ikke at kritisere klimaministeren.

- Jeg er ude af næsen og inde i sagligheden. Det, der er centralt, er, at ministeren får sat gang i forhandlingerne. Og det gør han så i morgen, sagde SF's klimaordfører Signe Munk, da hun forlod samrådet.

Næsen kommer efter, at der generelt fra både Venstre og De Konservative har været udtrykt frustration over ministeren.

Rasmus Helveg vil dog ikke sætte ord på, om der er et dårligt klima mellem ordførerne og ministeren.

- Det bliver for spekulativt. Jeg kan tale for mig selv og sige, at det haster med klimahandling. Derfor, når vi lægger en tidsplan i Folketingssalen, så skal det også overholdes. Det må vi insistere på, og det må vi aldrig stoppe med.

Dan Jørgensen gentager efter samrådet flere gange, at 'der ikke var nogen af partierne', der bragte ønsket om forhandling om biobrændsel op, da man indtil søndag forhandlede en anden klimaaftale på plads i Finansministeriet.

Efter samrådet siger Dan Jørgensen om kritikken:

- Det er klart, at man har været utilfreds med, at det her er blevet udskudt. Der har jeg prøvet at forklare, at det var nødvendigt på grund af corona.

- Jeg troede, at partierne havde accepteret det, men der var altså fortsat et ønske om forhandlinger. Derfor har jeg indkaldt til møde i morgen tidlig. Som minister respekterer jeg selvfølgelig Folketinget, siger Dan Jørgensen.

FAKTA: Politiske næser kan være store og små

Et flertal i Folketinget mener, at klimaminister Dan Jørgensen (S) har siddet et flertal overhørigt, når det kommer til at sætte næste års rammer for iblanding af biobrændsel i brændstof.

Derfor risikerer ministeren en politisk næse senere torsdag i forbindelse med et samråd om sagen.

Forstå, hvad næsen betyder, og hvornår den gives:

* Betegnelsen 'en næse' kommer formentlig af det gamle ord 'nesæ', der betød skam eller vanære.

* En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

* Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.

* Næsen baseres på en skriftlig beretning, og størrelsen på næsen er afhængig af, hvilken ordlyd der i den forbindelse anvendes.

* Hvis det er ord som 'kritisabelt' eller 'utilfredsstillende', er det en lille næse. Den store næse kommer med formuleringer som 'kraftig kritik' og 'alvorlig påtale'.

* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.

* Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor er flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det 'hædersnæser'.

Kilder: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å

Mere fra Ekstra Bladet+

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind