Knap hver tredje kvinde i kommunalpolitik har oplevet sexchikane

Tre ud af ti kvinder svarer i undersøgelse, at de en eller flere gange har oplevet seksuel chikane

Kvinfos direktør, Henriette Laursen, mener, at hvis kommunalpolitik ikke skal være præget af seksuel chikane og forskelsbehandling, er det første skridt at erkende, at køn har en betydning. Det siger hun til B.T. (Arkivfoto). Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kvinfos direktør, Henriette Laursen, mener, at hvis kommunalpolitik ikke skal være præget af seksuel chikane og forskelsbehandling, er det første skridt at erkende, at køn har en betydning. Det siger hun til B.T. (Arkivfoto). Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Knap hver tredje kvinde i kommunalpolitik har oplevet seksuel chikane i forbindelse med deres arbejde.

Det viser en undersøgelse blandt kommunalbestyrelsesmedlemmer foretaget af Kvinfo.

I undersøgelsen svarer 30 procent af kvinderne, at de en eller flere gange har haft mindst én oplevelse med det, som Kvinfo i spørgeskemaet kategoriserer som seksuel chikane. For de mandlige respondenter er det 16 procent.

Eksempelvis svarer 23 procent af kvinderne, at de har fået uønskede kommentarer eller vittigheder om deres krop eller udseende.

Det samme gælder for 12 procent af de adspurgte mænd.

Imens svarer 13 procent af kvinderne, at de har oplevet uønskede fysiske berøringer, mens det for mændene er tre procent.

Hvis der skal ske en ændring, og kommunalpolitik ikke skal være præget af seksuel chikane og forskelsbehandling, er det første skridt at erkende, at køn har en betydning.

Det siger Henriette Laursen, der er direktør for Kvinfo, til B.T.

- Forestil dig, at du holder dit livs politiske tale – og så får du efterfølgende kun kommentarer om din krop.

- Det er det upassende i, at man sommetider kun bliver dømt på ens køn – og ikke på ens politiske kunnen. Det kan ligefrem ende med at skygge for ens politiske synspunkter og holdninger, siger hun.

Kvinfos spørgeskema er sendt ud til 2200 kommunalbestyrelsesmedlemmer. 576 har svaret, hvilket giver en svarprocent på 26,2 procent.

Undersøgelsen viser også, at 21 procent af kvinderne har fået kommentarer om, at de primært eller udelukkende er blevet opstillet eller valgt på grund af deres køn. Det samme gør sig gældende for kun to procent af mændene.

En stor forskel ses også i forskelsbehandling på baggrund af køn. Her svarer 51 procent af kvinderne, at de en eller flere gange har haft mindst én af de oplevelser, Kvinfo i spørgeskemaet kategoriserer som dette.

For mændene er det 15 procent.

I dag er 67 procent af medlemmerne i kommunalbestyrelserne mænd. Kun en tredjedel er kvinder.

Lyt til den seneste udgave af Ekstra Bladets podcast 'Ingen Kommentarer' herunder eller i din podcastapp. Det handler selvfølgelig om Minkkommissionen og de slettede sms'er.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter