Kommune bruger 400.000 på ko-bro

Vejen Kommune poster penge i en gammel jernbanebro, som kun bliver brugt af én mand og 250 køer

‘Det er borgernes penge, man bruger på noget, som mange mennesker synes er noget mærkeligt noget’ lyder det fra chefredaktør Poul Madsen om kommunernes kuk kuk. Producer: Lasse Brøndal
Følg Politik

Normalt er det bilkøer, der får politikerne til at grave dybt i kommunekassen, men vejene i Vejen får også en opdatering, selvom de mest bliver brugt af muh-køer.

I dag kan ko efter ko traske over en nyrenoveret bro, når de krydser Gesten Å på deres vej fra stalden og ud på græs.

- Mine køer er da glade for den. De går over broen hver dag om sommeren, men de var nu også meget godt kørende med den gamle bro, siger landmand Anders Aamand til Ekstra Bladet.

Han er forundret over, at Vejen Kommune i vinter opgraderede den nedlagte jernbanebro for 400.000 kr. Den før smalle bro er nu fem meter bred.

- Nu kan der gå køer over i fire rækker, og den er så stærk, at selv hvis jeg stablede alle mine 250 køer oven på hinanden, så kan den stadig holde, griner landmanden.

Anders Aamand (tv.) og Tom Starup (th.) fik sig noget af en overraskelse, da kommunen uden varsel begyndte at brække den gamle bro ned for at opføre denne beton-herlighed over åen. Foto: Anders Brohus
Anders Aamand (tv.) og Tom Starup (th.) fik sig noget af en overraskelse, da kommunen uden varsel begyndte at brække den gamle bro ned for at opføre denne beton-herlighed over åen. Foto: Anders Brohus
 

Ud over Anders' kvæg er der kun én mand, der bruger broen. Tom Starup ejer en tidligere jord på den ene side af broen, hvor han har en lille fritidshytte.

- Det virker lidt som en skrivebordsbeslutning. Jeg klager da ikke, men jeg tænkte helt ærligt, at der måtte være sket en fejl, fortæller Tom.

Fik ikke besked
Den nye betonbro leder ikke ind til en rigtig vej, men få meter derfra på den kommunale grusvej går endnu en bro over åen.

- Jeg er bekymret for, om det mon er den bro, de egentlig skulle have fikset. Det ville give mere mening, siger Anders.

Hverken Anders eller Tom fik mulighed for at give deres besyv med, inden arbejdet gik i gang.

- Vi havde intet fået at vide. Min kammerat ringede en dag og sagde: 'Der er nogen, der er ved at brække din bro ned', og så skyndte jeg mig ud og så, at den var god nok, siger Tom.

- Hvis det er helt rigtigt, skulle vi have været informeret, stemmer Anders i.

De havde begge den opfattelse, at de som lodsejere selv havde ansvaret for at vedligeholde broen. Derfor blev Anders også nervøs for, om der ville dumpe en regning ind ad brevsprækken.

- Det er der heldigvis ikke kommet, men jeg er stadig forundret over, at kommunen vælger at bruge næsten en halv million på den bro.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Udvalgsformand: Jeg har ingen chance for at vide, om der er sket fejl

Selvom køer også kan danne køer, kommer de aldrig op på de 110 tons, som den topmoderne bro ifølge lodsejerne kan klare. Foto: Anders Brohus
Selvom køer også kan danne køer, kommer de aldrig op på de 110 tons, som den topmoderne bro ifølge lodsejerne kan klare. Foto: Anders Brohus
 

Vagn Sørensen (V) er formand for udvalget for teknik og miljø i Vejen Kommune og sidder dermed for bordenden, når politikerne beslutter, hvor pengene på området skal spenderes.

- Lodsejerne mener, at broen var i fin stand. Hvorfor er den blevet renoveret?

- Tit og ofte så kan det godt være, at det synsmæssige ser ud, som om det er i orden, men der kan jo være noget andet, der er galt, som gør, at man skal foretage et eller andet.

- Broen er blevet udvidet, så den nu er fem meter bred, og kan klare 110 tons. Hvorfor bruge skattekroner på at udvide den så meget, når den kun bliver brugt af én mand i en personbil og nogle køer?

- Jamen, det ved jeg ikke. Det kan jeg ikke lige forholde mig til umiddelbart, men vi skal sørge for, at tingene er up to date, og at de er funktionsdygtige, og om der kun er en mand … Jeg ved jo ikke, om der er andre til næste år eller hvordan. Altså, jeg kender ikke den helt specifikke situation, så jeg lige umiddelbart kan svare på det.

- Det kan jeg så fortælle dig. Den ligger på sådan en lille stikvej ud til selve Åvej, hvor der er en anden bro lige ved siden af, og den her bro går kun ind til en tønde land, som én mand har, og der er ikke andet på den anden side af broen.

- Jamen, han har vel en vejret over den, og hvis han har en vejret, og det er en kommunal bro, så er vi jo forpligtigede til at holde den ved lige, længere er den historie jo ikke.

- Lodsejerne har en teori om, at I måske har taget fejl, og det egentlig er broen lige ved siden af ude på vejen, som skulle sættes i stand. Er det en mulighed, at der er sket en fejl et eller andet sted i systemet?

- Jamen, det har jeg jo ingen mulighed for at svare på. Det er registreret som kommunens ejendom, og alle vores ejendomme holder vi jo ved lige, uanset hvor få brugere der er. Om det så er fejlregistreret, det er en helt anden snak, og om der er sket en fejl i tidens løb, om det er nu eller for 20 år siden, det har jeg jo ingen chance for at vide noget som helst om.

Man kan ane resterne af den gamle bro under det nye beton. Oprindeligt kørte der tog over broen, men Troldhedebanen blev nedlagt i 1968. Foto: Anders Brohus
Man kan ane resterne af den gamle bro under det nye beton. Oprindeligt kørte der tog over broen, men Troldhedebanen blev nedlagt i 1968. Foto: Anders Brohus
 

- Arbejdet er budgetteret til 400.000 kr. Er det ikke mange penge til én mand og nogle køer?

- Det er jo din påstand, at det er. Altså, hvis broen braser sammen, så er 400.000 kr. jo ikke meget at bruge for at holde den ved lige. Hvis uheldet er ude, hvem er så erstatningsansvarlig, hvis det er en kommunal bro? Det er kommunen. Og derfor så vil jeg sige, at så kan pengene være givet rigtigt, rigtigt godt ud.

- Men man kan alligevel godt undre sig over, om det er nødvendigt at lave en bro, der er så meget bredere og så meget mere solid end den, der er ude på den rigtige vej 20 meter derfra. Hvad tænker du om det?

- Jamen, det kan jeg ikke forholde mig til, for jeg har ikke lige billedet foran mig, så jeg kan se, hvad der er hvad.

- Lodsejerne mener, at de selv har pligt til at vedligeholde de tekniske anlæg over åen, så hvorfor overhovedet bruge skattekroner på at renovere en bro uden at gå i dialog med dem til at starte med?

- Jeg synes, jeg har svaret på det, du spørger om.

- Hvorfor fik lodsejerne ikke besked, inden I gik i gang med arbejdet?

- Det kan jeg jo ikke vide noget som helst om, jeg har jo ikke været en del af processen, jeg sidder i den politiske del, jeg har ingen forudsætninger for at vide, hvem man har informeret eller ikke har informeret. Det er din påstand, så det kan jeg jo ikke vide.

- Det må vi gå ud fra er rigtigt, når de siger det, så burde de ikke have fået besked?

- Det ved jeg ikke. Hvis det er kommunens bro, så er det kommunen, der har vedligeholdelsespligten, som jeg har sagt, og er der sket nogle misforståelser undervejs, jamen, så er det jo sket, og kan man rette op på det, så må man rette op på det, længere er… Jeg har ikke flere kommentarer til det, for jeg synes, at det er kørt langt nok ud. Du er langt ude af et eller andet spor, som ikke hører hjemme nogen steder.

Sparer på ældre-tøjvask: Fråsepolitikere bruger 800.000 på sten

Kreaturpassagen, der fører ud på marken, kan ses nederst i midten af billedet. Foto: Skraafoto.kortforsyningen.dk
Kreaturpassagen, der fører ud på marken, kan ses nederst i midten af billedet. Foto: Skraafoto.kortforsyningen.dk
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+