Kommune sender ældrechef hjem: Gamle og svage har kostet for meget

Odsherred Kommune har fritaget ældrechef Anne Dorte Greve Madsen for tjeneste, mens det undersøges, hvorfor halvårsregnskab pludselig viser underskud på 14,1 millioner kroner

Odsherred Kommune har sendt ældrechefen siden 2014, Anne Dorte Greve Madsen, hjem, efter at det er kommet frem, at der er udsigt til et større underskud på ældreområdet i indeværende kalenderår.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt.

Anne Dorte Greve Madsen blev i mandags fritaget for tjeneste. Det skete ifølge Ekstra Bladets oplysninger, fordi et halvårsregnskab viste, at der er udsigt til et underskud på driften af ældreområdet på 14,1 millioner kroner. Det kommer helt bag på politikerne i Social og Forebyggelsesudvalget, som ellers løbende i 2017 er blevet orienteret om, at regnskabet var i balance.

Udvalgsformand Arne Mikkelsen (SF) fortæller til Ekstra Bladet, at han er meget overrasket over halvårsregnskabet.

- Da vi gik på sommerferie, fik vi en melding om, at der nok ville være et overforbrug på 1-2 millioner kroner. Efter sommerferien får vi så forskellige meldinger. En, som fortæller, at underskuddet vil blive 10 millioner kroner og til sidst en, som fortæller, at vi kommer ud med 14,1 millioner i underskud.

- Det blev jeg som formand rasende over. Og jeg skal ikke kunne udelukke, at min henvendelse til kommunaldirektøren for området har haft indflydelse på, at hjemsendelsen er sket, forklarer Arne Mikkelsen til Ekstra Bladet.

Umuligt at klare med besparelser
Ældreområdet er det mest driftstunge udgiftsområde i Odsherred Kommune, forklarer Arne Mikkelsen, med et årligt budget på knap 500 millioner kroner. Budgetoverskridelsen ser derfor ikke ud til at blive større end nogle få procent. Men når pengene skal findes, er der ikke så mange andre steder at tage dem.

Det betyder også, forklarer Arne Mikkelsen, at det formentlig vil blive umuligt at finde pengene ved besparelser over de næste par måneder.

- Der må i givet fald være tale om en langsigtet løsning over flere budgetår, siger Arne Mikkelsen.

Det skal Social og Forebyggelsesudvalget og også Økonomiudvalget drøfte på kommende møder.

Lige nu ønsker Arne Mikkelsen alene at give den melding, at de ældre og svage borgere i Odsherred Kommune ikke skal frygte, at serviceniceauet bliver dårligere i de kommende måneder.

- Serviceniveauet fortsætter uændret, siger Arne Mikkelsen.

Til dagbladet Nordvestnyt siger den hjemsendte ældrechef, at ikke alt er, som man måske tror, det er, men at hun ikke har flere kommentarer, mens sagen kører.