Konservative bliver størst ved spansk parlamentsvalg

Partido Popular får et bedre valg end i december, mens venstrefløjsalliancen Podemos skuffer.

Vælgerne i Spanien gik søndag til stemmeurnerne ved et parlamentsvalg, hvor det på forhånd var ventet, at protestpartiet Podemos kunne sende nye rystelser igennem Europa, som er i chok over den britiske EU-folkeafstemning.

Sådan gik det imidlertid ikke.

Med 99,99 procent af stemmerne talt op bliver det konservative regeringsparti, Partido Popular (PP), størst i parlamentet med 137 mandater, mens Podemos ender med 71 mandater - godt det halve.

Socialistpartiet står til 85 pladser, mens det liberale Ciudadanos ser ud til at få 32 pladser.

Umiddelbart efter at valgstederne i Spanien var lukket klokken 20, viste valgstedsmålinger ellers, at Podemos ville blive større end Socialistpartiet. Men efterhånden som stemmerne blev talt op, vendte det.

PP er stadig langt fra de 176 pladser, der skal til for at have et absolut flertal.

Foruden de fire store partier kan seks regionale partier blive valgt ind i parlamentet.

Valget i december var et gennembrud for de nye partier, særligt Podemos, der er trådt ind på scenen de senere år og udfordrer Socialistpartiet og det konservative Partido Popular (PP), som i årtier på skift har haft regeringsmagten.

Der er også andre tegn på, at de spanske vælgere er trætte af de etablerede partier. Valgdeltagelsen ved søndagens valg var kun omkring 70 procent, hvilket er det laveste i de 40 år, Spanien har haft demokrati.

Flere vælgere giver udtryk for, at de er trætte af det politiske dødvande, valget i december resulterede i, og de politiske lederes manglende evne til at danne en regering.

- Jeg er skuffet. I december stemte folk for en bredere vifte af partier, men i sidste ende ville politikerne kun have absolut flertal og var ikke i stand til at besvare folks ønsker, siger den 35-årige Sonia Hontoria, som havde tænkt sig at stemme blankt.

Ved valget i december 2015 opnåede Podemos 69 mandater, mens Socialistpartiet fik 90. PP fik 123 kandidater valgt ind.

Teoretisk kunne de dermed sammen med flere mindre partier have dannet en "rød blok" med over 150 sæder, men Socialistpartiet nægtede at indgå i koalition med rivalerne på venstrefløjen.

Dermed fortsatte Mariano Rajoy, den konservative premierminister, på posten.

2 kommentarer
Vis kommentarer