Konservative står til absolut flertal ved græsk valg

Det konservative Nyt Demokrati får mindst 155 af de 300 pladser i Grækenlands parlament, viser målinger

Det konservative parti Nyt Demokrati står til sejr ved Grækenlands valg søndag.

Det viser den første officielle prognose fra Grækenlands indenrigsministerium. Den spår, at Nyt Demokrati vil få 39,8 procent af stemmerne. Det nuværende regeringsparti, Syriza, ser ud til at blive næststørst med 31,6 procent.

Nyt Demokrati har dermed kurs mod et absolut flertal på 158 af de i alt 300 pladser i parlamentet, mens Syriza står til 86. Det skriver den græske netavis Kathimerini.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har erkendt sit og Syriza-partiets valgnederlag.

Han siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han har ringet og lykønsket sin politiske rival, den konservative Kyriakos Mitsotakis.

Magtskiftet kan ventes at finde sted allerede mandag.

Meningsmålinger forud for søndagens valg gav Nyt Demokrati og Mitsotakis et forspring på omkring ti procentpoint over Tsipras og Syriza.

Hovedårsagen til Syrizas valgnederlag er økonomien, siger politisk analytiker Theodore Couloumbis.

- I de seneste fire og et halvt år har folk ikke oplevet nogen fremgang. Tværtimod var der nedskæringer i løn og pensioner, siger han til Reuters.

Blandt de øvrige partier ser centrum-venstrepartiet Bevægelse for Forandring ud til at få 8,3 procent af stemmerne. Kommunisterne (KKE) står ifølge prognosen til at få 5,3 procent.

Flere andre små partier balancerer omkring spærregrænsen på tre procent. Det gælder blandt andet Gyldent Daggry på den yderste højrefløj, skriver Kathimerini.

Det græske valgsystem giver det største parti en slags bonus på 50 pladser i parlamentet. Det betyder, at valgets vinder ofte kan danne regering alene.

12 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere