Kontroversiel imam efter møde med Macron: - Savner hans åbenhed i den danske debat

dansk imam er ikke i tvivl om, at den franske præsident har nogle positive værdier, der mangler i Danmark, når det kommer til religionsdiskussion

Sherin Khankan fik mandag en time i enerum med den franske præsident, hvor de diskuterede religion og demokrati. Foto: SK
Sherin Khankan fik mandag en time i enerum med den franske præsident, hvor de diskuterede religion og demokrati. Foto: SK
Følg Politik

Det var noget uventet, da den danske imam Sherin Khankan modtog en invitation fra selveste Emmanuel Macron, der ønskede hendes tilstedeværelse under et møde med præsidenten og en kvindelig rabbiner.

Kontroversiel dansk imam til morgenkaffe med Frankrigs præsident

Sådan fortæller stifter og leder af Exitcirklen og religionssociolog Sherin Khankan om mandagens møde på det franske præsidentkontor:

- Jeg troede simpelthen, at det var en præsident fra en NGO, der inviterede mig til Frankrig, da sekretæren ringede. Jeg blev meget overrasket, slår hun fast. 

Det er nemlig ikke hver dag, at en relativt ukendt dansk imam pludselig skal drikke morgenkaffe og give perspektiver på, hvordan religion kan sameksistere i vestlige demokratier hos en af verdens mest magtfulde statsledere.  Men Emmanuel Macron er ikke ligesom de fleste statsledere, mener Sherin Khankan:

- Han har elitær og folkelig på samme tid. Han er meget nede på jorden og lyttende, men jeg lagde mest mærke til hans åbne i forhold til at diskutere religion. På den måde er Macron et forbillede. Det kan man godt savne i den danske debat, selvom danske politikere har bakket mig meget op herhjemme.

Macron bakker op om feminisme
Sherin Khankan har prydet forsiden af magasinet La Monde, efter offentliggørelsen af hendes seneste bog. En bog den velforbedredte præsident selv havde læst, fortalte han på mødet. Flere franske medier har også rost Sherin Khankans kamp for kvinders rettigheder.

Men besøget af den danske imam er ikke kun blev positivt modtaget. Lydia Guirous, der er talskvinde det franske parti Rebuplikanerne, langede eksempelvis efter mødet hårdt ud efter Macron og Khankan på det sociale medie Twitter:

- I kølvandet på attentaterne i Trèbes kan Emmanuel Macron ikke finde på noget bedre at foretage sig end at tage imod en dansk imam, som forsvarer fupnummeret "islamisk feminisme", skriver Guirous.

Men den kritik preller af på den danske imam:

- At han inviterer to religiøse kvindelige ledere, viser noget om, at hele feminisme-kampen er vigtig for ham, siger hun til Ekstra Bladet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+